Sałatka z roślin strączkowych z łososiem

Mam nadzieję, że moimi poprzednimi przepisami na sałatki namówiłam Was na jedzenie strączków. Powinny znaleźć się one w każdej diecie, a ich mnogość umożliwia przygotowanie wielu pysznych dań. Wiele strączków wymaga wcześniejszego namaczania zanim je ugotujecie. Najlepiej sugerować się przepisem na opakowaniu. Do przygotowania tej sałatki możecie użyć dowolnych strączków: soczewicy, ciecierzycy, fasoli, a najlepiej wszystkich po trochę 🙂 Nie polecam Wam jednak gotowych mieszanek strączków dostępnych w sklepach. Czas gotowania poszczególnych ziaren jest inny, dlatego mieszanka nigdy nie udaje się tak jak powinna.

Zapraszam do wszystkich moich przepisów na sałatki.  Polecam Wam także:
sałatka z kaszą bulgur i łososiem
sałatka tabbouleh
sałatka z kurczakiem i oscypkiem
sałatka z kurczakiem i kaszą pęczak
sałatka cezar z kurczakiem
sałatka z kaszą gryczaną niepaloną

sałatka z roślin strączkowych z łososiem

Ilość porcji: 1
Przygotowanie: 20 minut + gotowanie warzyw strączkowych

Składniki:
– 1/2 szklanki strączków: np soczewicy, ciecierzycy, niewielkiej fasoli czerwonej lub białej
– 1 czubata łyżka posiekanej natki pietruszki
– 1 łyżka octu jabłkowego
– 2 łyżki oliwy
– 1 łyżeczka musztardy sarepskiej
– szczypta soli i pieprzu
– kilka plasterków wędzonego łososia
– 1 jajko
– 1 łyżka octu

Przygotowanie:

Strączki namoczcie i ugotujcie zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Z octu jabłkowego, oliwy, musztardy i odrobiny soli oraz pieprzu przygotujcie sos. Posiekajcie natkę pietruszki. Do ugotowanych strączków dodajcie pietruszkę oraz sos, wymieszajcie. Przełóżcie na talerz i na strączkach ułóżcie płaty wędzonego łososia.

W garnku zagotujcie wodę (powinna sięgać 3/4 wysokości). Do gotującej się wody wlejcie łyżkę octu. Jajo wbijcie do miseczki, tak aby nie uszkodzić żółtka. Za pomocą łyżki zróbcie wir w garnku w gotującej się wodzie. Robi się go mieszając dość energicznie w jedną stronę. Jajo wrzućcie na środek wiru, tam gdzie wody jest najmniej. Przestańcie już mieszać i dajcie jajku 2-3 minuty aby się ugotowało. Wyjmijcie je za pomocą łyżki cedzakowej i połóżcie na łososiu. Podawajcie od razu.

 

SMACZNEGO!

 

OCEŃ TO DANIE:
recipe image
Danie:
Sałatka z roślin strączkowych z łososiem
Autor:
Data publikacji:
Czas przygotowania:
Całkowity czas:
Wasza ocena:
51star1star1star1star1star Based on 3 Review(s)

Odnośniki do mojej strony.

Mogą Cię zaintersować

Komentarzy

  • Virtual Private Servers

    Opublikowane 02/08/2017

    Odpowiedz

    Zakladaja, ze ich przygotowanie jest bardzo pracochlonne i tak naprawde nie maja pomyslu, co mozna z nich zrobic. Ten problem mam nadzieje dzis rozwiazac, pokazujac Ci, co pysznego i bezproblemowego mozna zrobic z roslin straczkowych.

Pamiętaj, komentarze mnie motywują!

Obserwuj bloga na Facebooku

Przeczytaj poprzedni wpis:
Zupa krem z buraczków

Zapraszam Was na pyszny przepis  na zupę krem z gotowanych buraczków. Z pewnością w najbliższym czasie pokażę Wam także alternatywę,...

Zamknij