Sałatka jarzynowa

To klasyk, ale z mojego doświadczenia wynika że każdy robi ją nieco inaczej. Oczywiście nieskromnie uważam że mój przepis jest doskonały, ale być może dlatego że tak robiła ją moja mama, a do smaków przyzwyczajamy się właśnie w dzieciństwie.

Zapraszam Was także na przepisy na Wielkanoc:
jajka faszerowane w 3 kolorach
babka majonezowa
babka piaskowa
jajka faszerowane paluszkami krabowymi
jajka faszerowane mango
łosoś marynowany w whisky
śledź w czosnku i majeranku
łosoś marynowany w koprze i wódce 
rolady z szynką i sałatką jarzynową
jajka z awokado
jaja z suszonymi pomidorami
mazurek kajmakowy
przepis na pasztet
jajka faszerowane

Przygotowanie:ok 80 min

Składniki:
– 3 marchewki
– 2 pietruszki
– połowa selera korzeniowego
– 3 ziemniaki
– 2 jabłka
– 5 ogórków kwaszonych
– 1 puszka zielonego groszku
– 4 łyżki majonezu
– 2 łyżeczki musztardy sarepskiej
– pieprz

Przygotowanie:

Marchewki, pietruszki i seler obrać, włożyć do garnka wraz z przyprawami: listkiem laurowym, zielem angielskim, solą i pieprzem. Zalać wodą i gotować ok 30 min. Po ugotowaniu nie wylewajcie bulionu, może Wam się przydać do innych potraw lub galarety. Bulion może stać w lodówce ok 1 tygodnia.
Ugotujcie ziemniaki i pozostawcie do ostygnięcia.
Posiekajcie wszystkie ugotowane warzywa a także ogórki, jabłko i dodajcie zielony groszek. Dodajcie majonez musztardę oraz czarny pieprz. Wszystko dokładnie wymieszajcie. Jeśli jest potrzeba możecie dodać jeszcze majonezu.
SMACZNEGO!

sałatka jarzynowa

 

OCEŃ TO DANIE:
recipe image
Danie:
Sałatka jarzynowa
Autor:
Data publikacji:
Całkowity czas:
Wasza ocena:
51star1star1star1star1star Based on 1 Review(s)

Odnośniki do mojej strony.

Mogą Cię zaintersować

Pamiętaj, komentarze mnie motywują!

Moja książka, musisz ją mieć!

Przeczytaj poprzedni wpis:
Jaja z suszonymi pomidorami

Tym razem mam dla Was jaja z suszonymi pomidorami i pieczona papryką. Wypróbujcie koniecznie. Takie jaja możecie zrobić zarówno na...

Zamknij