Sałatka z kaszą gryczaną niepaloną

Kasza gryczana palona, ta dostępna najczęściej w sklepach, ma albo wielbicieli albo przeciwników. Jej bardzo intensywny smak nie pasuje do wszystkich dań, ale genialnie komponuje się z duszonym mięsem. Lubię ją choć nie jadam zbyt często, a coraz częściej zastępuję wersję niepaloną. Nawet jeśli nie lubicie kaszy gryczanej polecam Wam jej spróbowanie bo pozbawiona jest ona tego wyraźnego smaku palenia. Dlatego idealnie nadaje się do delikatnych mięs, ryb czy sałatek.

Jestem zwolenniczką sałatek na ciepło na kolację. To ciepło na ogół pochodzi własnie z kaszy, czasem grillowanych warzyw czy łososia lub kurczaka.

Zapraszam do wszystkich moich przepisów na sałatki.  Polecam Wam także:
sałatka z kaszą bulgur i łososiem
sałatka tabbouleh
sałatka z kurczakiem i oscypkiem
sałatka z roślin strączkowych
sałatka cezar z kurczakiem
sałatka z kurczakiem i kaszą pęczak
– w jednym miejscu wszystkie moje najlepsze przepisy na kolację

Przygotowanie: 30 minut
Ilość porcji: 2

Składniki:
– 100-150 g kaszy gryczanej niepalonej
– 5-6 szparagów zielonych
– garść rukoli
– 6-8 rzodkiewek
– 40-50 g sera gorgonzola
– 4 łyżki oliwy z oliwek
– 1 łyżka soku z cytryny
– 1 łyżeczka suszonego oregano
– świeżo mielony pieprz

Przygotowanie:

  1. Kaszę ugotujcie zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
  2. W międzyczasie pokrójcie rzodkiewki, i szparagi na mniejsze kawałki. Na 2 minuty przed końcem gotowania do kaszy dodajcie rzodkiewki i szparagi aby się nieco ugotowały.
  3. Z oliwy, soku z cytryny, oregano i pieprzu przygotujcie sos. Na talerzach połóżcie kaszę i warzywa, dodajcie rukolę i ser gorgonzola. Polejcie sosem.

SMACZNEGO!

 

OCEŃ TO DANIE:
recipe image
Danie:
Sałatka z kaszą gryczaną niepaloną
Autor:
Data publikacji:
Czas przygotowania:
Czas gotowania:
Całkowity czas:
Wasza ocena:
51star1star1star1star1star Based on 4 Review(s)

Odnośniki do mojej strony.

Mogą Cię zaintersować

Komentarzy

Pamiętaj, komentarze mnie motywują!

Obserwuj bloga na Facebooku

Przeczytaj poprzedni wpis:
Granita mohito – mrożone mohito na upały

Do przygotowania tego przepisu zachęciła mnie książka "Lody domowa manufaktura" autorstwa David'a Lebovitz którą wydało w Polsce wydawnictwo Pascal. Tą...

Zamknij