Sałatka z tuńczykiem – sałatka nicejska

To jedna z najpopularniejszych sałatek które spotkacie w restauracjach. Idealna dla wielbicieli tuńczyka, którego możecie użyć w wersji świeżej lub z puszki. Jeśli kupiliście świeżą rybę wystarczy ją zgrillować tak aby była lekko różowa w środku. Do przygotowania sałatki możenie użyć dowolnej mieszanki sałat lub świeżego szpinaku.
Jeśli lubisz sałatki koniecznie zajrzyj też do innych moich przepisów, m.in na sałatkę z pieczonymi buraczkami, sałatkę z wędzonym kurczakiem czy sałatkę z wędzonym pstrągiem.

Polecane przepisy:
– w jednym miejscu wszystkie moje najlepsze przepisy na kolację

SAŁATKA Z TUŃCZYKIEM

PRZYGOTOWANIE: 15 minut
ILOŚĆ PORCJI: 2

SKŁADNIKI:
– 2 garści dowolnej mieszanki sałat
– 100 – 150 g tuńczyka – grillowanego lub z puszki
– 2 jaja ugotowane na półtwardo
– pół czerwonej cebuli
– 3/4 szklanki ugotowanej zielonej fasolki (możecie zstąpić fasolką z puszki)
– 8-12 kaparów
– 1 łyżka octu winnego
– 2 łyżki soku z cytryny
– 4 łyżki oliwy z oliwek
– 1 łyżeczka musztardy
– sól i świeżo zmielony czarny pieprz

PRZYGOTOWANIE:

Jaja ugotujcie na półtwardo. Na talerze połóżcie sałatę, jaja, tuńczyka, fasolkę pokrojoną na plasterki cebulę i kapary. Z pozostałych składników przygotujcie sos mieszając wszystko w miseczce. Sosem polejcie sałatkę i podawajcie od razu. SMACZNEGO!

sałatka z tuńczykiem

OCEŃ TO DANIE:
recipe image
Danie:
sałatka z tuńczykiem
Data publikacji:
Wasza ocena:
51star1star1star1star1star Based on 6 Review(s)

Odnośniki do mojej strony.

Mogą Cię zaintersować

Pamiętaj, komentarze mnie motywują!

Bądź na bieżąco, obserwuj blog na Facebooku

Przeczytaj poprzedni wpis:
Restauracja Neighbours w Gdańsku

Piątek 23 września, słoneczny i całkiem ciepły dzień. Ruszamy z Kasią z Kuchnia Bazylii do Gdańska aby spędzić kolejne 2...

Zamknij