Sernik dyniowy

Sezon dyniowy w pełni. Mam już przygotowany niemały zapas puree dyniowego, które jest doskonałą bazą do kolejnych przepisów. Dziś właśnie z mojego puree upiekłam pyszny dyniowy sernik. Pamiętajcie  że najlepiej upiec go dzień wcześniej, musi bowiem przestać chwilę w lodówce. Ważne jest także to aby nie mieszać/miksować go zbyt długo. Napowietrzenie i ubicie jaj powoduje że sernik podczas pieczenia wyrośnie a później opadnie.

Zajrzyj także do innych moich przepisów na serniki:
sernik z porzeczkami
sernik z malinami
sernik jagodowy

SERNIK DYNIOWY

Przygotowanie: 1 h 10 minut

Składniki:
– 170 g ciastek pełnoziarnistych
– 50 g roztopionego masła
– 500 g twarogu tłustego zmielonego
– 250 g serka mascarpone
– 4 duże jaja
– 120 g drobnego cukru do wypieków
– 350 g puree z dyni
– 200 g gotowej masy kajmakowej
– 2 łyżki mąki pszennej
– 1 łyżka mąki ziemniaczanej
– 1 łyżeczka cynamonu + cynamon do posypania sernika

Przygotowanie:

  1. Ciasteczka wrzućcie do miksera i zmiksujcie na piasek. Do ciasteczek dodajcie roztopione masło i wymieszajcie. Foremkę z odpinanym spodem wyłóżcie papierem do pieczenia (wyłożyć wystarczy spód). Na papier wyłożyć ciasteczkowy piasek i ugnieść tworząc jednolity cienki spód. Wstawić do lodówki na min 10 minut.
  2. Nastawić piekarnik na 160 st C. i w tym czasie przygotować masę sernikową.Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
  3. W mikserze umieścić wszystkie składniki i miksować krótki do połączenia, nie można bowiem zbyt napowietrzać sernika aby nie opadł. Masę przelać na przygotowany wcześniej spód. Do wysokiej brytfanny piekarnikowej wlać wodę. Foremkę z ciastem owinąć z zewnątrz folią aluminiową i wstawić ją do naczynia z wodą, która to woda powinna sięgać do połowy wysokości foremki. Piec w kąpieli wodnej przez 60 minut.
  4. Po wyjęciu z piekarnika przestudzić i wstawić do lodówki najlepiej na całą noc. Po wyjęciu oprószyć ciasto cynamonem i podawać.SMACZNEGO!


Wpis dodaję do sezonowej dyniowej akcji na zBLOGowani.pl:

zBLOGowani.pl

OCEŃ TO DANIE:
recipe image
Danie:
Sernik dyniowy
Autor:
Data publikacji:
Całkowity czas:
Wasza ocena:
51star1star1star1star1star Based on 2 Review(s)

Odnośniki do mojej strony.

Mogą Cię zaintersować

Komentarzy

  • Zuza

    Opublikowane 29/09/2017

    Odpowiedz

    aż wstyd się przyznać, w tym roku nie jadłam jeszcze dyni… a jak patrzę na te wypieki, to mimo ze jestem baardzo niesłodyczowa, mój żołądek i kubki smakowe szaleją 😀

    • Ania nietylkopasta.pl

      Opublikowane 29/09/2017

      Ja też nie jestem słodyczowa, jak piekę ciasto to zjadam 1 max 2 kawałki. Ale jak piekę nauczyłam się zabierać ciasta do pracy, dzięki temu każdy zje po kawałeczku i wszyscy są szczęśliwsi. A dynię musisz koniecznie nadrobić, już sezon w pełni 😉

Pamiętaj, komentarze mnie motywują!

Obserwuj bloga na Facebooku

Przeczytaj poprzedni wpis:
Zupa cebulowa z grzanką (francuska cebulowa)

Smak tej zupy pamiętam jeszcze z dzieciństwa - właśnie tak! Przywieźli go moi rodzice z Holandii, a mama zaczęła sama...

Zamknij