Przeglądaj TAG

potrawy z oliwkami

Sałatka z wędzonym kurczakiem

Bardzo lubię smak wędzonego mięsa i wędlin, kupując wędliny na kanapkę właśnie takie na ogół wybieram. To moje lubienie powoduje, że od kilku już lat rozważam zakup małej przydomowej wędzarni, powstrzymuje mnie póki co tyko argument: „kto to wszystko zje?”.…
Czytaj więcej

Makaron z tuńczykiem i oliwkami

Bardzo lubię tuńczyka, choć w domu jem go raczej sama. Lubię mieć puszkę w zapasie, wtedy przy pustej lodówce zawsze jestem w stanie wyczarować pyszny makaron lub taką pyszną sałatkę z tuńczykiem zwaną sałatką nicejską. Tym razem do makaronu użyłam…
Czytaj więcej

Tatar z wędzonego łososia

Szukacie pomysłu na smaczną przystawkę przed daniem głównym lub smaczną kolację? Oto mój pomysł. Danie nazwałam „tatarem” choć nie przygotowałam go z surowej ryby. Możecie jednak to zrobić. Wędzona ryba ma tą przewagę, że szczelne zamknięta jest świeża i nie…
Czytaj więcej

Makaron penne w sosie śmietanowym z szynką parmeńską

Ten makaron nazywany jest penne alfredo. Jego pierwowzór zaczerpnęłam z nieistniejącej już restauracji  na Warszawkim Bemowie, a w związku z tym że bardzo smakował mojemu mężczyźnie spróbowałam odtworzyć. Było wiele mniej lub bardziej udanych prób, najcięższe okazało się odtworzenie smaku…
Czytaj więcej

Bruschetta pomidorami i czosnkiem

Dziś danie kolacyjne lub ciekawa przystawka. Pyszna i aromatyczna bruschetta z aromatycznymi i pysznymi pomidorami. Sami powiedźcie czy nie wygląda apetycznie? Takie bruschetty możecie także przygotować jako samodzielną przystawkę na przyjęcie. Przygotowanie: ok 15 minut Składniki: – pieczywo typu bruschetta, świeże…
Czytaj więcej

Łosoś z sosem oliwkowym

To danie być może wymaga czasu w przygotowaniu, ale właściwie robi się samo. Wystarczy piekarnik, specjalne naczynie i macie chwilę czasu na dobrą książkę 🙂 Przygotowanie:30 minut Ilość porcji: 2 porcje Składniki: – 2-3 dzwonki łososia – sól, pieprz, olej…
Czytaj więcej

Pasta z zielonych oliwek

To doskonały i prosty przepis na pyszną kanapkową pastę na chleb. Doskonale nadaje się do kanapek oraz jako dodatek do mięs i ryb. Polecam Wam też inne pasty na moim blogu: – przepis na guacamole – pasta z awokado i…
Czytaj więcej

Kanapkowe koreczki na przekąskę lub zakąskę

Urodziny w środku tygodnia to obowiązkowy tort dla najbliższej rodziny. Ale co będzie jeśli ktoś wpadnie głodny? Nie mam czasu na szykowanie pełnego obiadu, ale szybka przekąska przyda się na pewno. Część składników możecie przygotować dzień wcześniej, a szczególnie pastę oliwkową. Pozostałe „nadziewa się bardzo szybko.…
Czytaj więcej

Penne z pomidorami, oliwkami i anchois

Jako że mam miesiąc makaronowy, poświęcony konkursowi i marce Barilla, to i ja chcę pokazać Wam kilka ciekawych przepisów. Dziś bardzo prosty (choć makarony chyba wszystkie należą do szybkich i prostych) przepis na penne – ulubiony rodzaj makaronu mojego mężczyzny. Przygotowanie: ok…
Czytaj więcej

Tost z fetą, pomidorami, czosnkiem i oliwkami

Kilka miesięcy temu proponowałam Wam Bruchettę z pomidorami. Dziś ten same przepis ale na tostach. Potrzebujecie do jego przygotowania właściwie jakiegokolwiek pieczywa, może być już nie pierwszej świeżości. Ja dodałam tym razem jeszcze plasterek sera feta – komponował się idealnie 🙂 Moje wyglądały…
Czytaj więcej

Bułeczki z oliwkami – ekspresowe

Już wcześniej prezentowałam Wam przepis na bardzo szybkie bułeczki z parmezanem i cebulą. Ostatnio postanowiłam lekko zmodyfikować ten przepis i zamiast cebuli dodałam czarne oliwki. Efekt – równie pyszne. Do przepisu który znajdziecie tutaj: bułeczki z parmezanem i cebulą dodajcie ok 20 drobno…
Czytaj więcej

Focaccia czyli włoski chleb

Macie czasem ochotę na ciepłe pieczywo? Prosto z piekarnika? Nic prostszego – robimy focaccię czyli pyszny włoski chleb. Najbardziej polecam Wam foccacię z rozmarynem, to mój zdecydowanie najlepszy przepis na focaccię. Przygotowanie: ok 60 minut Składniki: – 0,5 kg mąki pszennej…
Czytaj więcej
Moja książka, musisz ją mieć!