Przeglądaj TAG

potrawy z pomidorów

Pomidorowa z ryżem

Pomidorowa z ryżem czy makaronem? Nawet nie próbuję odpowiedzieć na to pytanie. Ale skoro tu trafiłeś, zapewne wybierasz wersję z ryżem. Moja dzisiejsza pomidorowa jest intensywna w smaku i tym razem nie zabielałam ją śmietaną. Ale jeśli tak lubisz w…
Czytaj więcej

Pomidorowa z makaronem

Pomidorowa z ryżem czy makaronem? To odwieczne pytanie i odwieczna niezgoda Polaków. Ja mam swoje preferencję ale zjem obie wersje. Pomidorowa jest jednak ta sama, na dobrym rosole, z dodatkiem świeżych lub przetworzonych pomidorów. Do swojej pomidorowej najchętniej wykorzystuję passatę…
Czytaj więcej

Krem z pomidorów

Zupa z pomidorów, to pierwszy krem który zagościł w mojej kuchni. Robię ją od wielu lat i chyba wypróbowałam już wszystkie możliwe warianty, dopracowując ten przepis do perfekcji. Okazało się że w tym przypadku im  mniej tym lepiej. Niektóre składniki…
Czytaj więcej

Chłodnik z pomidorów i arbuza

Przychodzi czas upałów, dla mnie to czas przyjemny, lubię ciepło a nawet gorąco. Nie zmienia to jednak faktu że spadają nam wtedy apetyty, a myśl o gorącym posiłku nie mieści nam się w głowie. I właśnie dlatego kucharze stworzyli chłodniki!…
Czytaj więcej

Przepis na gazpacho – warzywny chłodnik

Lato to czas chłodników, a dziś mam dla Was super przepis na tradycyjny chłodnik z krajów śródziemnomorskich. Zapraszam także na inne przepisy na chłodniki: – najlepsze przepisy na zupy kremy –  chłodnik z botwinki – chłodnik z pomidorów i arbuza…
Czytaj więcej

Szakszuka z dynią

To genialne danie, idealne na śniadanie możecie zrobić w wielu wersjach. Moją ulubioną jest zdecydowanie klasyczna szakszuka, ale aby ją docenić trzeba zrobić kilka modyfikacji, przykładowo szakszukę z kurkami. Tym razem mam dla Was wersję z dynią – idealną na…
Czytaj więcej

Zupa z pieczonych pomidorów i papryki

To doskonała zupa, warta odrobiny więcej czasu na przegotowanie. Jeśli jednorazowo nie macie tyle czasu na jej zrobienie, warzywa możecie upiec np dzień wcześniej i przechować w lodówce. Lubicie zupy kremy? Koniecznie zajrzyjcie do takich przepisów jak: – najlepsze przepisy…
Czytaj więcej

Pulpety rybne w sosie pomidorowym

To danie pochodzi z książki „Jerozolima”, którą Wam bardzo polecam. To już kolejna potrawa przygotowana przeze mnie z tej pozycji i wszystkie były fantastyczne. Kotlety rybne, które pokazuje Wam dziś, to delikatne i bardzo soczyste kotleciki, a do tego pyszny…
Czytaj więcej

Chilli con carne

Dziś mam dla Was podstawowy przepis na pyszne i sycące meksykańskie danie jakim jest chilli con carne. Podaję go zazwyczaj z dodatkiem tortilli, pieczonych ziemniaków lub nachos, ot choćby w takiej potrawie jak nachos supreme. Poziom ostrości tego dania możecie dopasować…
Czytaj więcej

Spaghetti bolognese – przepis podstawowy

Na moim blogu znajdziecie wiele podstawowych przepisów kulinarnych, wiem bowiem że wiele/wielu z Was dopiero zaczyna swoją przygodę z gotowaniem. Wtedy trzeba zaczynać od dań najprostszych ale niewątpliwie smacznych, takich jak spaghetti bolognese. Moja podstawowa wersja ma dość pikantną nutę,…
Czytaj więcej

Krem z papryki z tequilą

Dodatek papryki w tej zupie robi ją wyjątkową w smaku. Dodatkowo zupa nie wymaga dużo pracy. Jeśli możecie sobie na to pozwolić dodajcie do zupy odrobinę tequili, fantastycznie uzupełni jej smak. Bez dodatku alkoholu zupa jest także doskonała 🙂 Lubicie…
Czytaj więcej

Zupa dyniowa z pomidorami

 Zupę dyniową możecie zrobić na wiele sposobów. Ja najbardziej lubię jej pikantną wersję z dodatkiem pomidorów. Nabiera ona wtedy dodatkowego ciekawego wyrazu i traci naturalną słodycz, z którą na ogół kojarzymy zupy typu krem z dyni. Pomidory użyte w przepisie możecie…
Czytaj więcej
Moja książka, musisz ją mieć!