Przeglądaj TAG

potrawy z ziemniakami

Placek po węgiersku

Z mojego przepisu zawsze wam się uda. I to nie jest czcze gadanie, mój J. stwierdził że to najlepszy placek po węgiersku jaki jadł dotychczas. Nie był wcześniej zwolennikiem tego dania, nawet ie chciałam się przyznawać że planuję go zrobić…
Czytaj więcej

Kotlety ziemniaczane

Dziś zapraszam Was na pyszny przepis na ziemniaczane kotlety. To przepis idealny do tego aby wykorzystać ugotowane ziemniaki, których nie zjecie na obiad. Pokażę Wam tu podstawową wersję, możecie jednak urozmaicić kotlety dodając na przykład suszone pomidory, ser feta lub…
Czytaj więcej

Placki z gotowanych ziemniaków z fetą

Została Wam z obiadu resztka ziemniaków z którą zastanawiacie się co począć. To idealny przepis na wykorzystanie ziemniaków nawet następnego dnia. Wystarczy ze wstawicie je do lodówki a nazajutrz dodacie kilka dodatków, ser feta i gotowe 🙂 Robiłam już jakiś…
Czytaj więcej

Ziemniaki Hasselback – ziemniaki nakrajane

To najciekawszy wizualnie sposób pieczenia ziemniaków jaki znam. Wystarczy ostry nóż i chwila cierpliwości, a efekt Was zachwyci. Ziemniaki możecie podać jako dodatek do mięsa lub ryby, lub przygotować do niego śledzia w śmietanie albo serek z czosnkiem. Będzie świetnie…
Czytaj więcej

Śledź w śmietanie z pieczonym ziemniakiem

Podobne danie właśnie z pieczonymi lub gotowanymi w mundurkach ziemniakami to wspomnienie mojego dzieciństwa. Moja mama robiła to danie głównie w dni postne, często w piątki 🙂 Moja wersja smakuje dość podobnie, podana jest jednak w formie śledziowej sałatki położonej…
Czytaj więcej

Jak upiec ziemniaki w mundurkach w piekarniku

  Uwielbiam pieczone ziemniaki, a takie z piekarnika wykorzystuję do bardzo wielu dań, lub podaję samodzielnie z dodatkiem pikantnego serka, masła czosnkowego lub sałatki ze śledziem. Dziś krótki przewodnik po tym jak w prosty sposób przygotować ziemniaki, ile i w…
Czytaj więcej

Frytki z warzyw

Frytki 🙂 Czy znajdzie się taki kto ich nie lubi? Jeszcze jako dziecko pokochałam te tradycyjne, podawane w papierowym rożku z solą oraz ketchupem. Później moja miłość do frytek zmieniała nieco oblicza, podróżując do Holandii i krajów skandynawskich odkryłam ich…
Czytaj więcej

Puree ziemniaczane – przepis podstawowy

Przygotowanie dobrego puree to podstawa w kuchni. W zależności od oczekiwanego efektu do rozdrobnienia ziemniaków możecie użyć specjalnego tłuczka (ziemniaki mogą być wtedy lekko grudkowate), praski (praska do ziemniaków usunie grudki i nada jednolitą konsystencję) lub końcówki blendującej miksera (przy…
Czytaj więcej

Sałatka ziemniaczana z łososiem

To jeden z lepszych przepisów na sałatki ziemniaczane jaki miałam okazję testować. Pyszny sos który przenika do ziemniaków, łosoś i sos śmietanowy z chrzanem stanowi pyszne połączenie smaków. Polecam tą sałatkę szczególnie na kolację jako samodzielne danie. Jestem pewna że…
Czytaj więcej

Sałatka ziemniaczana z musztardą dijon

Oficjalnie się przyznaje – kocham sałatki ziemniaczane. Przeróżne! Te z dodatkiem śmietany, z ogórkami, z cytryną i kaparami, z jabłkiem i musztardą francuską czy z łososiem. Na blogu mam już kilka pysznych propozycji, zerknijcie do kategorii sałatki. Dziś mam coś…
Czytaj więcej

Krem z ziemniaków z ciemnym piwem

To zdecydowanie najlepsza zupa ziemniaczana jaką miała okazję zrobić i jeść. Swój smak zawdzięcza dodaniu sera cheddar oraz ciemnego piwa. Wybierzcie to naprawdę ciemne typu Guiness lub podobne. Mamy obecnie w sklepach mnóstwo dobrych piw regionalnych, które idealnie sprawdzą się…
Czytaj więcej

Danie jednogarnkowe z indykiem

Wiem że tak jak ja lubicie takie dania, wymagają chwili przygotowania, wstawienia do piekarnika i tyle. Resztę zrobi czas i temperatura pieczenia. Tym razem przygotowałam dla Was nie tylko przepis ale także video do obejrzenia którego serdecznie zapraszam 🙂 A…
Czytaj więcej
Moja książka, musisz ją mieć!