Śledź pikantny z chilli i suszonymi pomidorami

W takie dni jak Wigilia śledź to jedna z podstawowych potraw obecnych na każdym polskim stole. Oczywiście wszyscy chętnie sięgamy po tego tradycyjnego z cebulką.

Polecam Wam także:
śledzie w śmietanie na pieczonym ziemniaku
– śledzie w oleju
– tatar ze śledzia
– śledzie w wiśniówce
– śledź marynowany w occie
– śledź na konfiturze z cebuli
– śledź w czosnku i majeranku
– śledzie w kiszonych cytrynach

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Przygotowanie: ok 15 minut + 2-3 h moczenie + 2-3 dni w lodówce

Składniki:

– 300 g płatów śledziowych
– 10-15 suszonych pomidorów
– 3 łyżki musztardy ziarnistej
– 1 spora papryczka chilli lub 2 mniejsze
– olej lniany

Przygotowanie:

Zacznijcie od odsączenia śledzi z zalewy, zalania ich wodą i namoczenia przez ok 2-3h. W tym czasie przynajmniej raz wymieńcie wodę.

Śledzie pokrójcie na mniejsze kawałki. Układać w słoju lub innym naczyniu które ma przykrywkę na zmianę – śledzie, odrobina musztardy, chilli pokrojone w paseczki, pomidory suszone pokrojone na mniejsze kawałki. Całość zalać olejem najlepiej lnianym, choć możecie użyć innego dobrego oleju roślinnego o neutralnym smaku. Naczynie przykryć i wstawić do lodówki na kilka dni.

SMACZNEGO!

Idą Święta Bożego Narodzenia, to doskonały czas na pomyślenie o prezentach i przygotowywanych potrawach. Jeśli nie masz pomysłu, zachęcam Cię do zakupu książki ZAPACH ŚWIĄT której jestem współautorką. Książka to 244 pomysłów na świąteczne dania i DIY, pięknie wydana, z grubą okładką i pięknymi wysokiej jakości zajęciami. Naprawdę warto. Nie czekaj, ilość książek jest ograniczona.

KUP KSIĄŻKĘ

 

OCEŃ TO DANIE:
recipe image
Danie:
Śledź pikantny z chilli i suszonymi pomidorami
Autor:
Data publikacji:
Całkowity czas:
Wasza ocena:
51star1star1star1star1star Based on 4 Review(s)

Odnośniki do mojej strony.

Mogą Cię zaintersować

Komentarzy

Pamiętaj, komentarze mnie motywują!

Moja książka, musisz ją mieć!

Przeczytaj poprzedni wpis:
Tatar z wędzonego łososia

Szukacie pomysłu na smaczną przystawkę przed daniem głównym lub smaczną kolację? Oto mój pomysł. Danie nazwałam "tatarem" choć nie przygotowałam...

Zamknij