Śledź w śmietanie z pieczonym ziemniakiem

Podobne danie właśnie z pieczonymi lub gotowanymi w mundurkach ziemniakami to wspomnienie mojego dzieciństwa. Moja mama robiła to danie głównie w dni postne, często w piątki 🙂 Moja wersja smakuje dość podobnie, podana jest jednak w formie śledziowej sałatki położonej na połówce ziemniaka. Mówię Wam – pycha 🙂

Polecam Wam także:
– przepis na pieczone ziemniaki w piekarniku
śledzie w oleju
śledź pikantny z chilli i suszonymi pomidorami
tatar ze śledzia
śledzie w wiśniówce
śledź marynowany w occie
śledź na konfiturze z cebuli
śledź w czosnku i majeranku
śledzie w kiszonych cytrynach

Przygotowanie: 10 minut + pieczenie ziemniaków 40-50 minut

Składniki podpłomyki:
– 1 duży ziemniak pieczony w mundurku
– 1 płat śledzia
– 2 łyżki śmietany 18%
– ćwiartka jabłka
– 1 łyżeczka soku z cytryny
– 1 czubata łyżka dymki posiekanej wraz ze szczypiorem

Przygotowanie:

  1. Zanim zaczniecie przygotowywać śledzia musicie go spróbować. Jeśli jest zbyt słony, należy go wymoczyć w wodzie min 10 minut, choć niektóre śledzie wymagają 30-60 minut moczenia.
  2. Śledzia pokroić w kostkę o boku 1-1,5 cm. Jabłko obrać ze skórki i pokroić w niewielką kostkę, dodać do śledzia i polać sokiem z cytryny. Dodać połowę posiekanej dymki, dodać śmietanę i wymieszać.
  3. Ziemniaka przekroić wzdłuż na pół. Na połówkach położyć śledziową sałatkę i posypać dymką. Podawać.

SMACZNEGO!

OCEŃ TO DANIE:
recipe image
Danie:
Śledź w śmietanie z pieczonym ziemniakiem
Autor:
Data publikacji:
Całkowity czas:
Wasza ocena:
51star1star1star1star1star Based on 8 Review(s)

Odnośniki do mojej strony.

Mogą Cię zaintersować

Komentarzy

  • mopswkuchni

    Opublikowane 06/09/2017

    Odpowiedz

    Wygląda bosko. Coś w sam raz dla takiej fanki śledzi jak ja! Zapraszam do dodania przepisu do mojej akcji Warzywa psiankowate 2017 🙂

Pamiętaj, komentarze mnie motywują!

Moja książka, musisz ją mieć!

Przeczytaj poprzedni wpis:
Jak upiec ziemniaki w mundurkach w piekarniku

  Uwielbiam pieczone ziemniaki, a takie z piekarnika wykorzystuję do bardzo wielu dań, lub podaję samodzielnie z dodatkiem pikantnego serka,...

Zamknij