Śledzie po kaszubsku słodko-kwaśne

Na moim blogu znajdziecie już naprawdę dużo śledziowych inspiracji, brakowało mi jednak przepisów w bardziej słodkiej wersji, które często pojawiają się w Waszych domach i które mają wielu zwolenników. Tradycyjne śledzie po kaszubsku to słodko-kwaśna wersja z dodatkiem rodzynek, naprawdę prosta do przygotowania i nie wymagająca długiego leżakowania.

Polecam Wam także:
śledzie w czosnku i majeranku
śledzie w śmietanie na pieczonym ziemniaku
– śledzie w oleju
– śledź pikantny z chilli i suszonymi pomidorami
– tatar ze śledzia
– śledzie w wiśniówce
– śledź marynowany w occie
– śledź na konfiturze z cebuli
– śledzie w kiszonych cytrynach

Przygotowanie: 30 minut

Składniki:
– 4-5 filetów śledziowych
– 2 cebule
– 3 łyżki oleju
2 łyżki octu winnego z czerwonego wina
– 1/3 szklanki passaty pomidorowej
– 1/3 szklanki rodzynek
– 1 łyżka brązowego cukru
– 4 liście laurowe, 4-5 goździków, 3-4 kulki ziela angielskiego, pieprz

Przygotowanie:

  1. Śledzie namocz w zimnej wodzie przez około 2-3 h. Ja kilka razy zmieniam także wodę w trakcie namaczania.
  2. Pokrój cebulę w półplasterki. Na patelni rozgrzej olej, wrzuć cebulę, ziele angielskie, liście laurowe, goździki i odrobinę świeżo mielonego pieprzu. Duś aż cebula zmięknie. Wtedy dodaj passatę pomidorową oraz rodzynki, duś 3 minuty i dodaj ocet oraz brązowy cukier. Duś kolejne 2-3 minuty.
  3. Śledzie pokrój na mniejsze części, o szerokości około 2 cm. Ułóż na półmisku lub w innym naczyniu w którym będziesz je przechowywać. Na śledzie wyłóż przestudzoną zalewę pomidorową (musi być zimna lub jedynie lekko ciepła). Tak przygotowane śledzie włóż do lodówki na min 12h, a najlepiej na 24h. Podawaj.
    SMACZNEGO!

 

Idą Święta Bożego Narodzenia, to doskonały czas na pomyślenie o prezentach i przygotowywanych potrawach. Jeśli nie masz pomysłu, zachęcam Cię do zakupu książki ZAPACH ŚWIĄT której jestem współautorką. Książka to 244 strony pomysłów na świąteczne dania i DIY, pięknie wydana, z grubą okładką i pięknymi wysokiej jakości zajęciami. Naprawdę warto. Nie czekaj, ilość książek jest ograniczona.

KUP KSIĄŻKĘ

OCEŃ TO DANIE:
recipe image
Danie:
Śledzie po kaszubsku
Autor:
Data publikacji:
Całkowity czas:
Wasza ocena:
51star1star1star1star1star Based on 6 Review(s)

Odnośniki do mojej strony.

Mogą Cię zaintersować

Komentarzy

Pamiętaj, komentarze mnie motywują!

Moja książka, musisz ją mieć!

Przeczytaj poprzedni wpis:
Sernik piernikowy

Ten przepis dedykuję wielbicielom obydwu ciast, ma bowiem formę i konsystencję sernika, ale lekko piernikowy smak z dodatkiem pysznej żurawiny....

Zamknij