Śledzie w oleju

Tradycyjne potrawy są zawsze dobre – tak uważa większość Polaków. Śledź kojarzony jest głównie z dawnymi czasami, kiedy w sklepach nie było nic innego. Podawano go wtedy na zakąskę, a zatem jadano częściej niż obecnie. W ostatnich latach śledzia jadałam głównie podczas świąt, a Wy?

Dziś wiem że śledzie to przysmak i odpowiednio przygotowane potrafią być ozdobą mojego stołu. Na moim blogu znajdziecie naprawdę sporo pysznych przepisów – na słono, ostro a nawet słodko. Na pewno znajdziecie coś dla siebie.

Polecam Wam także:
śledzie w śmietanie na pieczonym ziemniaku
– śledź pikantny z chilli i suszonymi pomidorami
– tatar ze śledzia
– śledzie w wiśniówce
– śledź marynowany w occie
– śledź na konfiturze z cebuli
– śledź w czosnku i majeranku
– śledzie w kiszonych cytrynach

Przygotowanie:30 minut

Składniki:
– 4-5 filetów śledziowych
– 1 duża lub 2 mniejsze cebule
– pół szklanki dobrego oleju słonecznikowego lub oleju lnianego
– 1 łyżka oliwy z oliwek
– 1 łyżka soku z cytryny

Przygotowanie:

Śledzie namocz w zimnej wodzie min 2 godziny, kilka razy wymieniając w trakcie wodę. Odlej wodę, osusz płaty.
Pokrój płaty na mniejsze kawałki i ułóż naczyniu. Posyp drobno pokrojoną cebulą i pokrop sokiem z cytryny. Olej wymieszaj z oliwą i polej całość. Odstaw śledzia do lodówki aby wszystkie smaki się połączyły. Idealnie nadaje się do tego słoik w którym ułożysz śledzia i cebulę piętami.. Najlepiej przygotować śledzie na 4-5 dni przed podaniem.
SMACZNEGO!

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Idą Święta Bożego Narodzenia, to doskonały czas na pomyślenie o prezentach i przygotowywanych potrawach. Jeśli nie masz pomysłu, zachęcam Cię do zakupu książki ZAPACH ŚWIĄT której jestem współautorką. Książka to 242 strony pomysłów na świąteczne dania i DIY, pięknie wydana, z grubą okładką i pięknymi wysokiej jakości zajęciami. Naprawdę warto. Nie czekaj, ilość książek jest ograniczona.

KUP KSIĄŻKĘ

OCEŃ TO DANIE:
recipe image
Danie:
Śledzie w oleju
Autor:
Data publikacji:
Całkowity czas:
Wasza ocena:
51star1star1star1star1star Based on 2 Review(s)

Odnośniki do mojej strony.

Mogą Cię zaintersować

Pamiętaj, komentarze mnie motywują!

Moja książka, musisz ją mieć!

Przeczytaj poprzedni wpis:
Placki z ziemniaków i marchewki

Placki na śniadanie, placki na obiad, placki na kolację - przecież placki można robić w 1000 wersji smakowych. Dziś wersja...

Zamknij