Ślimaczki z ciasta francuskiego

To fajne, bardzo proste i efektowne danie. Bardzo proste w przygotowaniu i świetnie nadaje się jako przekąska na imprezę. Dla mnie też danie, które można zrobić zawsze na szybko, bo zwykle mam opakowanie ciasta francuskiego w lodówce.

Polecane przepisy:
– w jednym miejscu wszystkie moje najlepsze przepisy na kolację
pizza z ciasta francuskiego
paluchy z ciasta francuskiego
tarty z pomidorami
tarta z cukinią

Ilość porcji: 20-25 ślimaczków
Przygotowanie: 25 minut

Składniki:
– 1 opakowanie ciasta francuskiego
– 4-5 łyżek sosu pomidorowego* (możecie go w ostateczności zastąpić ketchupem)
– 6-8 plasterków szynki parmeńskiej lub tradycyjnej szynki
– 8-10 plasterków sera gouda

*Sos pomidorowy możecie szybko przygotować z pomidorów w puszce, czosnku, chilli i ulubionych świeżych ziół. Wystarczy zblendować.

Przygotowanie:

 

Rozwińcie ciasto francuskie. Posmarujcie je sosem pomidorowym a następnie połóżcie na nim szynkę a na niej ser. Składniki powinny być na całej powierzchni ciasta. Zwińcie ciasto rolując wzdłuż dłuższego boku, tak aby uzyskać długi rulon z ciasta. Za pomocą ostrego noża krójcie ciasto na porcje o szerokości 2 cm. Tk przygotowane ślimaczki połóżcie na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pieczcie przez 15-20 minut w temperaturze 180 st C.

SMACZNEGO!

OCEŃ TO DANIE:
recipe image
Danie:
Ślimaczki z ciasta francuskiego
Autor:
Data publikacji:
Całkowity czas:
Wasza ocena:
51star1star1star1star1star Based on 4 Review(s)

Odnośniki do mojej strony.

Mogą Cię zaintersować

Pamiętaj, komentarze mnie motywują!

Obserwuj bloga na Facebooku

Przeczytaj poprzedni wpis:
Sałatka z kaszą bulgur i łososiem

  Uwielbiam sałatki na kolację. Często robię z nich bardziej pożywne posiłki dodając kaszę, ziemniaki lub strączki. Idealnie jest jak...

Zamknij