Spaghetti carbonara z zielonymi szparagami

Dziś mam dla Was przepis na nieco urozmaicone spaghetti z szparagami i sosem carbonara. Dodałam do niego zielone szparagi, które wzbogaciły smak i wygląd tego dana. Jak większość makaronów na jego przygotowanie potrzebujecie dosłownie kilku chwil 🙂

Szukacie przepisów ze szparagami? zajrzyjcie do tych przepisów:
makaron ze szparagami i czosnkiem
szparagi z jajkiem
– mini tarty ze szparagami
krem z białych szparagów

ILOŚĆ PORCJI: 2
SKŁADNIKI:

– pół opakowania makaronu spaghetti
– 10 zielonych szparagów
– 80 g surowego, wędzonego boczku
– 2 ząbki czosnku
– 2 jajka
– 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
– 30 g parmezanu lub podobnego sera
– świeżo mielony pieprz

PRZYGOTOWANIE:

Wstawcie makaron i gotujcie go według przepisu na opakowaniu.

Zacznijcie od przygotowania szparagów. Odłamcie końcówki, główki odkrójcie i odłóżcie na bok, a z trzonu szparaga przygotujcie cienkie plasterki za pomocą obieraczki lub krajarki do sera. Paseczki powstałe w ten sposób zalejcie wrzątkiem  z odrobiną soli i pozostawcie na kilka minut.

Na patelni usmażcie posiekany w kostkę boczek, aż się wytopi sporo tłuszczu i boczek się zrumieni. Do boczku dodać czosnek i główki szparagów, doprawić pieprzem. W tym samym czasie roztrzepać jajka w misce, dodać starty ser i natkę pietruszki. Na patelnię dodać ugotowany makaron (nadal trzymając ją na niewielki  ogniu) a następnie wlać jajka z serem. Wyłączyć ogień i jeszcze chwile mieszać aż sos zrobi się kremowy. Makaron rozłożyć na talerze, na wierch dodać sparzone plasterki szpagatów.

Smacznego!

carbonarazeszparagami1

carbonarazeszparagami2a

carbonarazeszparagami3

OCEŃ TO DANIE:
recipe image
Danie:
Spaghetti carbonara z zielonymi szparagami
Autor:
Data publikacji:
Całkowity czas:
Wasza ocena:
51star1star1star1star1star Based on 4 Review(s)

Odnośniki do mojej strony.

Mogą Cię zaintersować

Komentarzy

  • Pamela123

    Opublikowane 02/06/2016

    Odpowiedz

    Mniam: (
    Umieram z głodu przez te zdjęcia 🙁
    Kochana zrobisz moze cos z kawiorem? 🙂 Zakupilam ………(link usunięty przez administratora) i bardoz smaczny polecam 🙂

    • nietylkopasta

      Opublikowane 02/06/2016

      Dziękuję za miłe słowa. Na przyszłość mam prośbę o nie wstawienie linków do sklepów internetowych w komentarzach, są one usuwane.

Pamiętaj, komentarze mnie motywują!

Obserwuj bloga na Facebooku

Przeczytaj poprzedni wpis:
Szybkie ciasto z truskawkami i rabarbarem

Mam dziś dla Was przepis na biszkopt idealny, który możecie zrobić właściwie z wszystkimi owocami - szybkie ciasto z truskawkami....

Zamknij