Szakszuka (shakshuka) z kurkami

Jak raz zrobicie szakszukę (shakshukę), zakochacie się w niej, naprawdę! To dla mnie idealna propozycja śniadaniowa – ulubione jaja sadzone J. i moje dodatki. Przy takim zestawie obydwoje zjadamy śniadanie z olbrzymim smakiem.

Szakszukę możecie zrobić naprawdę z ulubionymi dodatkami. Wejdźcie w pierwszej kolejności na podstawowy przepis na szakszukę, on jest podstawą do zrobienia pysznego dania. Jak już poznacie jej tajniki, możecie działać dalej i zrobić tą z kurkami lub szakszukę z dynią.

Zapraszam Was także do zbioru gdzie znajdziecie mnóstwo pysznych przepisów na kolację.

Polecam Wa też inne przepisy na śniadania:
ser z jogurtów greckich
pasta z awokado i jajka
tosty francuskie
placki serowe
placki jogurtowe z owocami
omlet z białek
omlet z pomidorami
pasta jajeczna

SZAKSZUKA Z KURKAMI

PRZYGOTOWANIE: 20 minut
ILOŚĆ PORCJI: 2

SKŁADNIKI:

– 2 pomidory
– 4 jajka
– 1 szklanka oczyszczonych kurek
– pół cebuli
– 1 ząbek czosnku
– 1  łyżka ostrej papryki
– 1 łyżeczka wędzonej papryki (opcjonalnie)
– 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego
– 1 łyżka posiekanej natki pietruszki (opcjonalnie szczypiorek)
– 1 łyżka oliwy
– sól i pieprz do smaku

PRZYGOTOWANIE:

  1. Na oliwie lekko podsmażcie kurki z drobno posiekaną cebulą, dodając do nich około pół łyżeczki soli. Kurki powinny smażyć się około 5 minut. Po tym czasie dodajcie do nich drobno posiekany czosnek i smażcie ok 1 min.
  2. Do kurek dorzućcie pokrojone w kostkę o boku ok 1-1,5 cm pomidory. Pomidory powinny się poddusić 5-7 minut aż staną się miękkie i kostka przestanie być tak „regularna”. Jeśli pomidory miało w sobie mało soku podlejcie odrobinę wodą aby na patelni było nieco sosu. To moment na dodanie przypraw – papryki i kuminu.
  3. Zróbcie na patelni po jednym wgłębieniu w które wbijacie po 1 jajku. Czynność powróżcie dla każdego z jajek. Całość doprawcie solą i pieprzem. Po ścięciu się jajek potrawę posypcie posiekaną natką pietruszki i podawajcie najlepiej na patelni na której była przygotowywana.  Smacznego!

OCEŃ TO DANIE:
recipe image
Danie:
Szakszuka (shakshuka) z kurkami
Autor:
Data publikacji:
Czas przygotowania:
Czas gotowania:
Całkowity czas:
Wasza ocena:
51star1star1star1star1star Based on 6 Review(s)

Odnośniki do mojej strony.

Mogą Cię zaintersować

Komentarzy

Pamiętaj, komentarze mnie motywują!

Obserwuj bloga na Facebooku

Przeczytaj poprzedni wpis:
Lemoniada ogórkowa

To lato ze względu na jago temperaturę obfituje w nowe przepisy na blogu na pyszne lemoniady. Pokazywałam Wam już napoje...

Zamknij