Szakszuka z dynią

To genialne danie, idealne na śniadanie możecie zrobić w wielu wersjach. Moją ulubioną jest zdecydowanie klasyczna szakszuka, ale aby ją docenić trzeba zrobić kilka modyfikacji, przykładowo szakszukę z kurkami. Tym razem mam dla Was wersję z dynią – idealną na jesień.

Zapraszam do innych moich przepisów z wykorzystaniem dyni:
dynia marynowana w occie
– zupa krem z dyni
– placuszki z dyni na słodko
– pieczona dynia futsu black
– muffiny dyniowe z figami
– zupa dyniowa z pomidorami

SZAKSZUKA Z DYNIĄ

PRZYGOTOWANIE: 15 minut

SKŁADNIKI:

– 3 pomidory
– 3 jajka
– 1/2 szklanki pokrojonej w kostkę dyni
– 1 ząbek czosnku
– 1  łyżka ostrej papryki
– 1 łyżeczka wędzonej papryki (opcjonalnie)
– 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego
– 1 łyżka posiekanego oregano lub natki pietruszki
– 2 łyżki oliwy
– sól i pieprz do smaku

PRZYGOTOWANIE:

Na oliwie podsmażcie pokrojoną w niewielką kostkę dynię. Powinna nieco zmięknąć po ok 5-6 minutach, wtedy dodajcie posiekany czosnek i podsmażcie ok 1-2 min. Do dyni i  czosnku dodajcie pokrojone w kostkę o boku ok 1-1,5 cm pomidory. Pomidory powinny się poddusić 5-7 minut aż staną się miękkie i kostka przestanie być tak „regularna”. Jeśli pomidory miało w sobie mało soku podlejcie odrobinę wodą aby na patelni było nieco sosu. To moment na dodanie przypraw – papryki i kuminu. Przemieszajcie je z pomidorami i róbcie na patelni po jednym wgłębieniu w które wbijacie po 1 jajku. Całość doprawcie solą i pieprzem. Na tym etapie możecie użyć pokrywki, co skróci Wam czas przygotowania potrawy do ok 4-5 minut. Jeśli róbcie szakszukę bez pokrywki czas będzie o 1-2 minuty dłuższyy. Po ścięciu się jajek potrawę posypcie posiekanymi ziołami i podawajcie najlepiej na patelni na której była przygotowywana.  Smacznego!

szakszuka z dunią

szakszuka z dunią

OCEŃ TO DANIE:
recipe image
Danie:
Szakszuka z dynią
Autor:
Data publikacji:
Czas przygotowania:
Czas gotowania:
Całkowity czas:
Wasza ocena:
51star1star1star1star1star Based on 7 Review(s)

Odnośniki do mojej strony.

Mogą Cię zaintersować

Pamiętaj, komentarze mnie motywują!

Moja książka, musisz ją mieć!

Przeczytaj poprzedni wpis:
Oliwy smakowe

Uwielbiam sama robić oliwy smakowe. Używam ich do sałatek, czasem do smażenia oraz do pizzy. Wykonane samodzielnie są dużo lepsze oraz tańsze...

Zamknij