Szaszłyki z kurczaka w sosie miodowo-musztardowym

Macie ochotę na coś pysznego a w lodówce została tylko pierś z kurczaka. Może nie chcecie go po prostu smażyć, ani robić potrawki z dodatkiem warzyw. Dlatego mam dla Was prosty ale fantastyczny w smaku przepis na szaszłyki z kurczaka. Nie trzeba do szaszłyków dodawać nic poza kurczakiem, sekretem jest tu sos z którym go podacie. Szaszłyki możecie usmażyć, ale aby zmniejszyć ilość tłuszczu zachęcam do zrobienia ich w piekarniku.

Jeśli szukacie przepisów na obiad z kurczakiem, polecam Wam także:
–  jak idealnie usmażyć kurczaka
sataye z kurczaka
kurczak na butelce piwa
pikantne skrzydełka z kurczaka
kurczak z kwiatami cukinii
przepis na kurczaka z KFC
kurczak z mozzarellą i suszonymi pomidorami
szaszłyki z kurczaka z suszonymi pomidorami

Szaszłyki z kurczaka w sosie miodowo-musztardowym

Przygotowanie: 30 minut
Ilość porcji: 2

Składniki:
– 1 duża pierś z kurczaka
– 2 łyżki musztardy dijon
– 1 łyżka musztardy francuskiej ziarnistej
– 1 łyżka płynnego miodu
– 1 łyżka oliwy z oliwek
– 1 płaska łyżka sosu tabasco (opcjonalnie, jeśli chcecie aby sos był słodszy, nie musicie dodawać)
–  sól, pieprz, patyczki do szaszłyków

Przygotowanie:

  1. Kurczaka pokroić w kostkę o boku 2-2,5 cm
  2. Z musztardy dijon i francuskiej, miodu, oliwy, tabasco przygotujcie sos. 1/3 sosu odłóżcie przełóżcie do osobnego pojemniczka, 2/3 wstawcie do lodówki.
  3. Patyczki do szaszłyków zamoczcie w wodzie, a następnie zadziejcie na nie kurczaka. Tak przygotowane szaszłyki posmarujcie sosem który odłożyliście, wykorzystując pędzelek. Tak przygotowane szaszłyki włóżcie do żaroodpornego naczynia i wstawcie do piekarnika nagrzanego do 180-190 st na 10-12 minut. Najlepiej obrzucić szaszłyki w trakcie pieczenia.
  4. Szaszłyki podawajcie z sosem który schłodziliście w lodówce, z pure ziemniaczanym i lekką sałatką. Jeśli nie wiecie jak przygotować ziemniaki, zajrzyjcie do przepisu na puree ziemniaczane.

SMACZNEGO!

OCEŃ TO DANIE:
recipe image
Danie:
Szaszłyki z kurczaka w sosie miodowo-musztardowym
Autor:
Data publikacji:
Czas przygotowania:
Czas gotowania:
Całkowity czas:
Wasza ocena:
51star1star1star1star1star Based on 9 Review(s)

Odnośniki do mojej strony.

Mogą Cię zaintersować

Pamiętaj, komentarze mnie motywują!

Obserwuj bloga na Facebooku

Przeczytaj poprzedni wpis:
Chłodnik z pomidorów i arbuza

Przychodzi czas upałów, dla mnie to czas przyjemny, lubię ciepło a nawet gorąco. Nie zmienia to jednak faktu że spadają...

Zamknij