Szaszłyki z mięsa mielonego

Jeśli znudziły Wam się tradycyjne kotlety mielone, polecam bardziej aromatyczne wersje w postaci szaszłyków. U mnie główny składnik obiadu podany  z młodymi ziemniaczkami i mizerią.

 

Przygotowanie: ok 30 minut

Składniki:

– ok 30 dag mięsa mielonego (u mnie cielęce)
– 1 ząbek czosnku
– łyżka posiekanej chili z zalewy Krokus
– 1 cm świeżego imbiru (drobno posiekanego)
– łyżka posiekanej natki pietruszki
– pół łyżeczki soli
– łyżeczka pieprzu
– pół łyżeczki tartego anyżu (ewentualnie)

Przygotowanie:

Mięso przygotujcie 20 min wcześniej. Zmieszajcie składniki razem z mięsem, doprawcie. Na ok 20 min wsadźcie do lodówki.
Formujcie kotleciki,  nadziejcie je na zmoczone patyczki do szaszłyków i ugniećcie tak aby ładnie przylegały. Żaroodporne naczynie które pomieści szaszłyki posmarujcie oliwą z oliwek lub olejem. Połóżcie w naczyniu szaszłyki i zapiekajcie w piekarniku w temperaturze 200st ok 15 min. Jak mięso się ładnie zrumieni wyjmujcie i przełóżcie na talerze. Możecie podać z ulubionym pikantnym sosem, doskonale pasują także tzacyki.
SMACZNEGO!

 

SZASZLYKIMIELONE1

szaszlykimielone2

Polecam Wam także pyszne przepisy na:
kotlet schabowy
schabowy inaczej
pulpety w sosie pomidorowym
zupa ogórkowa
zupa pieczarkowa
zapiekanki z pieczarkami

 

Odnośniki do mojej strony.

Mogą Cię zaintersować

Komentarzy

Pamiętaj, komentarze mnie motywują!

Bądź na bieżąco, obserwuj blog na Facebooku

Przeczytaj poprzedni wpis:
70% kobiet nie lubi gotować – dlaczego?

Spotkałam się dziś z badaniami pokazującymi że 70% kobiet nie lubi gotować. Zadziwiające? Dla mnie po części tak, przecież nasze matki,...

Zamknij