Szaszłyki z kurczaka z suszonymi pomidorami

Czy szaszłyki zawsze muszą być takie same? Czasem mogą wyglądać jak małe dzieła sztuki i obłędnie smakować.

Jeśli szukacie przepisów na obiad z kurczakiem, polecam Wam także:
–  jak idealnie usmażyć kurczaka
sataye z kurczaka
kurczak na butelce piwa
pikantne skrzydełka z kurczaka
kurczak z kwiatami cukinii
przepis na kurczaka z KFC
kurczak z mozzarellą i suszonymi pomidorami
szaszłyki z kurczaka w sosie miodowo-musztardowym

szaszłyki z kurczaka z suszonymi pomidorami

Przygotowanie: 30 minut

Ilość porcji: 2 porcje

Składniki:
– pierś z kurczaka
– ok 15 suszonych pomidorków z zalewy oraz 3-4 łyżki zalewy
– kilka plasterków szynki parmeńskiej- kilka listków bazylii
– 5-7 patyczków do szaszłyków

Przygotowanie:

Patyczki namoczcie w wodzie aby nie paliły się podczas pieczenia.

Piersi kurczaka rozkrójcie i rozbijcie tłuczkiem. Na rozbite kotlety nałóżcie szynkę parmeńską. Pomidory wraz z zalewą rozdrobnijcie w mikserze. Pastą w ten sposób powstałą nasmarujcie mięso. Dodajcie sól, pieprz i bazylię. Zawińcie i pokrójcie na mniejsze kawałeczki a następnie nadziejcie na patyczki aby uzyskać szaszłyki takie jak na moich zdjęciach. Wymaga to chwili czasu ale efekt jest piękny 🙂

Ułóżcie szaszłyki w żaroodpornym naczyniu posmarowanym oliwą. Zapiekajcie w piekarniku w temperaturze 180 st przez ok 20 min. Ja podałam z sałatką ze szpinaku i ryżem.

Smacznego!

swiderki2

swiderki4

swidrki3

Polecam Wam także pyszne przepisy na:
kotlet schabowy
schabowy inaczej
pulpety w sosie pomidorowym
zupa ogórkowa
zupa pieczarkowa
zapiekanki z pieczarkami

OCEŃ TO DANIE:
recipe image
Danie:
Szaszłyki z kurczaka z suszonymi pomidorami
Autor:
Data publikacji:
Czas przygotowania:
Czas gotowania:
Całkowity czas:
Wasza ocena:
51star1star1star1star1star Based on 1 Review(s)

Odnośniki do mojej strony.

Mogą Cię zaintersować

Komentarzy

  • Szybcy i głodni

    Opublikowane 12/09/2012

    Odpowiedz

    Jakie to ladne! Juz sobie wymyslam, ze czesc mozna posmarowac taka pasta z suszonych pomidorow, a czesc moze tradycyjnym bazyliowym pesto? Wiecej takich inspiracji, prosze! 🙂

    • Ania

      Opublikowane 12/09/2012

      postaram się inspirować 🙂 a z pesto też brzmi pysznie

  • Zinka

    Opublikowane 16/09/2012

    Odpowiedz

    Wygląda przepysznie i to takie moje połączenie smaków

Pamiętaj, komentarze mnie motywują!

Moja książka, musisz ją mieć!

Przeczytaj poprzedni wpis:
Pikantny omlet z węgierską kiełbasą

Śniadanie to dla mnie zawsze wyzwanie głównie dla tego że rzadko mam czas na jego przygotowanie. Na ogół jest to...

Zamknij