Szybkie bułeczki cebulowe z parmezanem

Czy macie czasem ochotę na gorące bułeczki wyjęte z piekarnika? A może zastanawiacie się co podać gościom którzy dzwonią i mówią że wpadną za pół godziny. Oto rozwiązanie waszych problemów.
Przepis jest niezwykle prosty, szybki i nie wymaga nietypowych składników. Załęże się że większość z Was ma wszystko w domu.
buleczkiparmezan1

Przygotowanie: ok 40 minut

Składniki:

– 600 dag mąki pszennej
– 500 ml śmietany
– 2 łyżki oliwy
– 1 posiekana drobno cebula
– 1 łyżka proszku do pieczenia
– 1 łyżka soli
– 1/3 szklanki parmezanu (możecie zastąpić innym twardym serem który lubicie, koniecznie drobno startym)

PRZYGOTOWANIE:

Na oliwie podsmażacie cebulę do chwili aż się zeszkli i zrobi miękka.

Do miski wsypujecie mąkę, proszek do pieczenia, sól, parmezan i cebulę. Śmietanę ubijacie do momentu aż zrobi się sztywna. Dodajecie do pozostałych składników i zagniatacie ciasto na jednolitą masę.
Stolnicę posypcie mąką aby ciasto nie przywarło. Ciasto rozwałkujcie do grubości ok 2-2,5 cm. Wycinajcie koła foremką lub szklanką o średnicy ok 5 cm.
Wstawiacie na blachę wyłożoną papierem do pieczenia do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 st. Bułeczki powinny piec się około 20-25 min, aż nabiorą rumianych kolorów i nieco podrosną.

Z pewnością bułeczki będę robiła często, przetestuje też kilka wersji i dam Wam znać która jest najbardziej udana. Szczegóły już wkrótce na blogu.

buleczkizparmezanem2

OCEŃ TO DANIE:
recipe image
Danie:
bułeczki cebulowe
Data publikacji:
Wasza ocena:
51star1star1star1star1star Based on 1 Review(s)

Odnośniki do mojej strony.

Mogą Cię zaintersować

Komentarzy

  • vanilla

    Opublikowane 24/01/2012

    Odpowiedz

    oj macie, macie ochotę i to bardzo często 😉 takie szybkie domowe pieczywo potrafi zauroczyć smakiem i zapachem niejednego wybrednego gościa. Super expresowy przepis!

  • Anonymous

    Opublikowane 11/06/2012

    Odpowiedz

    śmietana 36%? bo chyba inna nie da sie ubic 🙂

Pamiętaj, komentarze mnie motywują!

Obserwuj bloga na Facebooku

Przeczytaj poprzedni wpis:
Focaccia czyli włoski chleb

Macie czasem ochotę na ciepłe pieczywo? Prosto z piekarnika? Nic prostszego - robimy focaccię czyli pyszny włoski chleb. Najbardziej polecam...

Zamknij