Tagine z jagnięciny

To danie być może wymaga czasu w przygotowaniu, ale właściwie robi się samo. Wystarczy piekarnik, specjalne naczynie i macie chwilę czasu na dobrą książkę 🙂

Przygotowanie:3 godziny
Ilość porcji: 10 porcji

Składniki:
– ok 500-600 g jagnięciny pokrojonej w kostkę
– 2 łyżki oliwy
– 2 średnie cebule
– ząbek czosnku
– 1 szklanka bulionu warzywnego (domowego)
– 250 ml przecieru pomidorowego (rzadszy w kartonie)
– 2 łyżki rodzynek
– 1 puszka ciecierzycy
– 1 duża cukinia pokrojona w kostkę
– 2 łyżeczki sproszkowanego kuminu
– 1 łyżeczka sproszkowanej kolendry
– 1 łyżeczka kurkumy
– 2 łyżeczki cynamonu
– 2 łyżeczki słodkiej papryki
– 1 łyżeczka ostrej papryki
– garść posiekanej natki pietruszki
– 1 jogurt grecki

Przygotowanie:

Mięso pokrójcie w 2-3 centymetrowe cząstki (kostkę). Przygotujcie marynatę: wymieszajcie oliwę z przyprawami: kuminem, kolendrą, kurkumą, cynamonem, słodką i ostrą papryką. Wymieszajcie mięso z marynatą a następnie przyjryjcie je szczelnie folią i na min 2 godziny wstawcie do lodówki.
Cebule pokrójcie w piórka zgrubnie w piórka, czosnek drobno posiekajcie. Do naczynia w którym będzie przygotowywany tagine wlać łyżkę oliwy i partiami obsmażać mięso – to spowoduje że w mięsie zamkną się pory i nie zacznie się dusić a będzie pięknie obsmażone. cNatępinie na tym samym tłuszczu zeszklić cebulę i czosnek. Dodać do garnka obsmażone mięso, wlać bulion warzywny i przecier pomidorowy. Wstawić do nagrzanego piekarnika do temperatury 170st C i dusić do miękkości mięsa ok 2,5 – 3 h. Następnie wyjąć i dodać ciecierzycę odsączoną z zalewy, cukinię pokrojoną w kostkę, rodzynki i odrobinę pieprzu. Dusić jeszcze ok 20-30 minut..
Przed podaniem należy posypać pietruszką i na wierz położyć odrobinę jogurtu greckiego.
Proponuję podawać z kaszą kuskus, wymieszaną z garścią posiekanej natki pietruszki i zieloną papryką bardzo drobno pokrojoną.
SMACZNEGO!

UWAGA: Tagin powinno przygotowywać się w specjalnym naczyniu z tzw kominem. Ja wykorzystałam mój gliniany garnek do dań staropolskich. Nadaje się także doskonale!

kuskus1

tagine2

tagine3

Polecam Wam także pyszne przepisy na:
kotlet schabowy
schabowy inaczej
pulpety w sosie pomidorowym
zupa ogórkowa
zupa pieczarkowa
zapiekanki z pieczarkami

Odnośniki do mojej strony.

Mogą Cię zaintersować

Komentarzy

  • Nata

    Opublikowane 18/01/2013

    Odpowiedz

    ależ to pysznie wygląda. chyba się skuszę i zrobię sama. A można jagnięcinę zastąpić innym mięsem?

  • kimek

    Opublikowane 18/01/2013

    Odpowiedz

    Uwielbiam jagnięcinę. Taka wolno duszona z przyprawami musi być super smaczna.

Pamiętaj, komentarze mnie motywują!

Moja książka, musisz ją mieć!

Przeczytaj poprzedni wpis:
Kurczak ze szpinakiem

Czy wiecie że kurczak to mięso najczęściej spożywane przez Polaków? Dostępne jest bowiem wszędzie, bardzo prosto je przygotować i jest...

Zamknij