Tarta z cukinią

To doskonała propozycja na szybką kolację dla dwóch osób. Tarta ma pyszny smak i nieco rustykalny wygląd. Do tarty możecie wykorzystać dowolny rodzaj cukinii – zielone, żółte, okrągłe, podłużne – pozostawiam to Waszej inwencji i stanowi lodówki. Tarta sama w sobie jest dość sucha, dlatego przygotowałam do niej pyszny sos z dodatkiem skórki cytrynowej i mięty. Sami przekonajcie się że pasuje tu idealnie.

Polecane przepisy:
– w jednym miejscu wszystkie moje najlepsze przepisy na kolację
ślimaczki z ciasta francuskiego
pizza z ciasta francuskiego
paluchy z ciasta francuskiego
tarty z pomidorami
tarta ze szpinakiem i salami
tarta z łososiem  i mozzarellą
tarta ze szparagami
tarta ze szparagami i jajkiem

tarta z cukinią

PRZYGOTOWANIE: 40 minut

SKŁADNIKI:
–  opakowanie ciasta francuskiego
– 1 duża lub dwie mniejsze cukinie
– 100-150 g sera feta
– małe opakowanie jogurtu greckiego
– 1 łyżka startej skórki z cytryny
– 2-3 łyżki posiekanych listków świeżej mięty
– sól i pieprz

PRZYGOTOWANIE:

 

Ciasto francuskie ułóżcie w brytfannie lub na blasze (wyłóżcie blachę papierem do pieczenia). Brzegi ciasta zagnijcie w dowolny sposób, jednak tak aby tworzyły one rant będący bariera dla składników ułożonych na cieście. Cukinię pokrójcie w cienkie plastry i ułóżcie fantazyjnie na cieście. Pomiędzy cukinię wkładajcie niedbale porwane kawałki sera feta, a całość posypcie pieprzem. Zapiekajcie tartę przez 20-25 minut aż całość się zarumieni.

W międzyczasie kiedy tarta piecze się w piekarniku przygotujcie sos. Do jogurtu greckiego dodajcie tartą skórkę z cytryny i świeżą miętę. Doprawcie solą i pieprzem do smaku. Tartę podawajcie z sosem.

Smacznego!

tartazcukinia7

tartazcukinia10a

tartazcukinia5a

OCEŃ TO DANIE:
recipe image
Nazwa dania:
Tarta z cukinią
Autor:
Data publikacji:
Czas całkowity:
Średnia ocena czytelników:
51star1star1star1star1star Based on 5 Review(s)

Odnośniki do mojej strony.

Mogą Cię zaintersować

Komentarzy

Pamiętaj, komentarze mnie motywują!

Bądź na bieżąco, obserwuj blog na Facebooku

Przeczytaj poprzedni wpis:
Gnocchi z pomidorkami

Gnocchi wykorzystane w tym przepisie zrobiłam samodzielnie według tego przepisu na gnocchi. Możecie jednak użyć wersji gotowej ze sklepu, danie...

Zamknij