Tarta z łososiem i mozzarellą

Przepis został stworzony dzięki współpracy z firmą Euroser. Do jego przygotowania został użyty doskonały ser mozzarella Euroser – wg mnie bardziej twardy i mięsisty niż większość popularnych marek z półek sklepowych.

Przygotowanie:40 minut
Ilość porcji: 2-3 porcje

Składniki:
– opakowanie gotowego ciasta francuskiego
– ładny płat łososia ok 20-30 dag
– 1 szklanka czarnych oliwek bez pestek
– 1 papryczka chili
– 2 łyżki oliwy z oliwek
– 2 dojrzałe pomidory lub 10-15 pomidorków koktajlowych
– Ok 15 listków świeżej bazylii
– 1 opakowanie sera mozzarella Euroser
– 1 jajko/span>

Przygotowanie:

Potrawę należy piec w piekarniku nagrzanym do 180st (termoobieg) lub 200ct (bez funkcji termoobiegu).
Oliwki, chili oraz oliwę należy wrzucić do blendera i przygotować jednolitą pastę. Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia rozłożyć płat ciasta francuskiego. Płat łososia posmarować z jednej strony pastą z oliwek i ułożyć posmarowaną stroną na środku ciasta francuskiego. Drugą część pasty wykorzystać na górną część łososia. Na rybę położyć świeże listki bazylii, pomidory pokrojone w plastry lub koktajlowe. Na całości ułożyć porwaną na mniejsze kawałki mozzarellę Euroser.
Niewykorzystane boki ciasta francuskiego zawinąć do środka tworząc obrzeża. Ciasto posmarować rozbełtanym jajkiem za pomocą pędzelka. Wszystko posypać na końcu świeżo mielonym czarnym pieprzem.
Piec 35 min, wkładając blachę na najniższą półkę piekarnika. Aby mieć pewność że nic się nie przypali, na najwyższą półkę piekarnika włóżcie drugą blachę.
Podawać ciepłe pokrojone na mniejsze kawałki.
SMACZNEGO!
tagin1

Mozzarella_3

OCEŃ TO DANIE:
recipe image
Danie:
Tarta z łososiem i mozzarellą
Data publikacji:
Wasza ocena:
4.51star1star1star1star1star Based on 3 Review(s)

Odnośniki do mojej strony.

Mogą Cię zaintersować

Pamiętaj, komentarze mnie motywują!

Moja książka, musisz ją mieć!

Przeczytaj poprzedni wpis:
Tarty z pomidorami

Doskonałe danie na kolację w upalne dni. Możecie wykorzystać gotowe ciasto francuskie, a wtedy potrawa zajmuje dosłownie chwilę. Polecam Ci...

Zamknij