Tarta z malinami i budyniem

Sezon w pełni a wiec zapewne nie tylko ja korzystam z dobrodziejstw owocowych dostępnych w sklepach i na targowiskach. Tarty ze świeżymi owocami są pyszne i delikatne. Polecam!

 

Przygotowanie: ok 60 minut

Składniki:

– 250g mąki pszennej
– 65 g drobnego cukru
– 1/4 łyżeczki soli
– 150 g masła schłodzonego i pokrojonego w kostkę
– jajko
– 2 łyżki śmietany kremówki
– 1 opakowanie budyniu śmietankowego
– maliny do ozdobienia tarty (ok 1,5 szklanki)

PRZYGOTOWANIE:

Ja zrobiłam małą tartę, wykorzystałam więc połowę składników podanych w przepisie. Zagniećcie ciasto z wszystkich składników, a następnie wsadźcie je na pół godziny do lodówki.
Rozwałkujcie ciasto i wyłóżcie blaszkę do tarty. Przykryjcie folią aluminiową i wysypcie na nią fasolę, aby obciążyć ciasto. Pieczcie ciasto ok 15 min w temperaturze ok 200st.

W międzyczasie przygotujcie budyń wg instrukcji na opakowaniu. Pozwólcie mu ostygnąć.
Na przestudzoną tartę wyłóżcie budyń. Wstawcie na 10 min do nagrzanego piekarnika. Wyjmijcie i ponownie przestudźcie. Ozdóbcie malinami układając je na całej tarcie. Smacznego!

tartazmalinami3 tartazmalinami1

Odnośniki do mojej strony.

Mogą Cię zaintersować

Komentarzy

Pamiętaj, komentarze mnie motywują!

Bądź na bieżąco, obserwuj blog na Facebooku

Przeczytaj poprzedni wpis:
Bułeczki z suszonymi pomidorami

Czasem na pewno zdarzają się sytuacje kiedy nie macie pieczywa, a na kolację rodzina chce coś zjeść. Do sklepu daleko...

Zamknij