Tiramisu

Klasyczne tradycyjne tiramisu robi się z wykorzystanie żółtek. Jednak ja już od wielu lat nieco inaczej przygotowuje krem, zastępując żółtka śmietaną 36%. Dzięki temu zabiegowi krem zawsze ma idealną konsystencję, nie ma niebezpieczeństwa że będzie płynny. Do przygotowania tiramisu wykorzystaj podłużne biszkopty a nie te okrągłe. Mają nieco inny smak i konsystencję, to właśnie te daje się do tiramisu.

Polecam Ci także moje przepisy na inne desery:
prosta szarlotka
gruszki pieczone w miodzie
chlebek bananowy
florentynki
przepis na chałwę
truskawki z kruszonką

tiRamisu

Przygotowanie: ok 25 minut + chłodzenie

Składniki:

– 250 dag serka mascarponne
– 200 ml śmietany 36%
– 50 dag cukru pudru
– 60-80 ml mocnej kawy espresso
– 50 ml amaretto lub ciemnego rumu
– około 20 podłużnych biszkoptów
– 2 łyżki kakao do posypania

PRZYGOTOWANIE:

  1. Do miski przełóż śmietanę oraz cukier puder. Za pomocą miksera ubij śmietanę  aż będzie kremowa i sztywna. Do śmietany dodaj serek mascarpone i już na mniejszych obrotach zmiksuj aby uzyskać jednolity krem. Nie podwyższaj obrotów ani  i wydłużaj miksowania, krem może się zważyć.
  2. Zaparz mocną kawę, nieco ją wystudź i dodaj alkohol. W naczyniu ułóż pierwszą warstwę biszkoptów. Polej je kawą za pomocą łyżeczki. Możesz też nasączać biszkopty zanurzając je w kawie, ale mam wrażenie że robiąc tym sposobem nasączenie jest zbyt duże.
  3. Na biszkopty włóż połowę kremu. Na kremie ułóż drugie piętro biszkoptów i podobnie, nasącz je kawą.
  4. To czas na ostatnią warstwę kremu oraz posypanie deseru gorzkim kakao.
  5. Tiramisu wstaw do lodówki na min kilka godzin przed podaniem.

Smacznego!

OCEŃ TO DANIE:
recipe image
Nazwa dania:
Tiramisu
Autor:
Data publikacji:
Czas całkowity:
Średnia ocena czytelników:
51star1star1star1star1star Based on 4 Review(s)

Odnośniki do mojej strony.

Mogą Cię zaintersować

Komentarzy

  • Monika

    Opublikowane 11/02/2018

    Odpowiedz

    Ile porcji w takich słoiczkach wychodzi z podanych składników?

    • Ania nietylkopasta.pl

      Opublikowane 11/02/2018

      Moniko, słoiczki których użyłam są całkiem spore i to naprawdę duża porcja. Z podanej ilości zrobiłam 2 słoiczki, ale zjadamy je na pół z J. Więc z podanego przepisu wyjdą 4 naprawdę spore porcje.

    • Ania nietylkopasta.pl

      Opublikowane 11/02/2018

      Wersja z żółtkami nie zawsze się udaje. Przy braku doświadczenia konsystencja może wyjść nazbyt płynna. Ale oczywiście tiramisu z jajkami to najbardziej tradycyjny z przepisów.

Pamiętaj, komentarze mnie motywują!

Bądź na bieżąco, obserwuj blog na Facebooku

Przeczytaj poprzedni wpis:
Przepisy na kolację walentynkową

Zbliżają się Walentynki, święto zakochanych, dzień randek i zwykle pysznego jedzenia. Jeśli chcecie celebrować ten dzień we dwójkę i zastanawiacie...

Zamknij