Tradycyjny tatar wołowy

Tatar to takie z dań które pierwsze znika ze stołu podczas imprez okolicznościowych. Czy u Was jest tak samo? Jest dość kosztownym daniem ale efekt wart jest kosztów i chwili poświęconej na jego przygotowanie.

 

Przygotowanie: ok 25 minut

Składniki:

– 0,4-0,5 kg koniecznie świeżego mięsa wołowego (polędwicy)
– 2 żółtka
– 2 łyżki wody
– 1 łyżka musztardy sarepskiej
– sól, pieprz
– 5-6 posiekanych ogórków kwaszonych
– 1-2 posiekane drobno cebule (żółta lub biała)

Przygotowanie:

Mięso możecie posiekać, tak się bowiem tradycyjnie przygotowuje tą potrawę. Ja poszłam na łatwiznę i zmieliłam mięso w moim robocie. Poszło szybko i sprawnie.
Mięsko należy doprawić solą, pieprzem, żółtkiem i musztardą. Niektórzy dodają magi lub inne przyprawy zawierające glutaminian sodu. Ja unikam tego typu przypraw i nie mam ich w swojej kuchni.
Na półmisku ułożyłam tatara formując niewielkie porcje w postaci kul, obsypałam mięso siekanym ogórkiem i cebulką. Tatar podałam ze świeżym pieczywem i masełkiem. Zniknął niezmiernie szybko 🙂
SMACZNEGO!

tatar1

tatar2

Odnośniki do mojej strony.

Mogą Cię zaintersować

Komentarzy

Pamiętaj, komentarze mnie motywują!

Bądź na bieżąco, obserwuj blog na Facebooku

Przeczytaj poprzedni wpis:
Zielony drink – na letnie wieczory

Lubię drinki choć czasem zdarza mi się zaszaleć i spontanicznie zmieszać kilka składników. Dzięki temu wychodziły ciekawe kombinacje, choć i...

Zamknij