Uszka wigilijne z suszonymi grzybami

Uszka możecie zrobić w ostatniej chwili przed Wigilią, lub już teraz – wystarczy je zamrozić i ugotować przed Wigilią. Moje uszka są zawsze z suszonymi grzybami, wolę takie niż wersję z pieczarkami, to właśnie suszone grzyby czynią dania Wigilijne niepowtarzalnymi. W moim domu suszone grzyby dodaje się także do czerwonego barszczu, zatem smaki łączą się ze sobą.

Polecam Wam także:
barszcz wigilijny z suszonymi grzybami
zakwas z buraków na barszcz
śledzie w czosnku i majeranku
śledzie w śmietanie na pieczonym ziemniaku
– śledzie w oleju
– śledź pikantny z chilli i suszonymi pomidorami
– tatar ze śledzia
– śledzie w wiśniówce
– śledź marynowany w occie
– śledź na konfiturze z cebuli
– śledzie w kiszonych cytrynach

Przygotowanie: 60 minut

Składniki ciasto:
– 250 g mąki pszennej: typ 450 do 550
– 30 ml oleju roślinnego (rzepakowy, słonecznikowy)
– pół łyżeczki soli
– 100 ml wody o temperaturze 70-80 st C (jeśli nie macie w czajniku opcji ugotowania wody o tej ciepłocie ugotujcie tradycyjnie i przestudźcie przez 3-4 minuty)

Składniki farsz:
– 30 g suszonych grzybów
– 1 cebula
– przyprawy: sól i pieprz
– 1 łyżka oleju

Przygotowanie:

  1. FARSZ: Grzyby zalej gorącą wodą i odstaw na 12h.
  2. Grzyby ugotuj w wodzie którą były zalane. Czas gotowania to około 10-15 minut, woda w tym czasie wyparuje i zostaną miękkie grzyby. Po ugotowaniu posiekaj drobno grzyby lub przepuść przez maszynkę aby je zmielić.
  3. Cebulę pokrój bardzo drobno. Na patelni rozgrzej olej, wrzuć cebulę i zeszklij ją aż stanie się miękka. Osmażoną cebulę wymieszaj z grzybami, dopraw solą i pieprzem do smaku.
  4. CIASTO: Do miski wsyp mąkę, dodaj olej i pół łyżeczki soli. Partiami dolewaj wodę, miksując ciasto mikserem ze spiralną końcówką, do momentu kiedy ciasto będzie jednolite i elastyczne, ale nie klejące. Musisz wyczuć te moment, dlatego wodę należy dodawać stopniowo, bo może się jej okazać zbyt dużo. Ciasto odstaw na 10 minut aby odpoczęło.
  5. Rozwałkuj ciasto partiami na blacie podsypanym mąką. Wycinaj koła za pomocą małego okręgu, ja do tego celu wykorzystałam wąski kieliszek. Na okręgach połóż odrobinę farszu i zwiń ciasto jak pieroga. Na sam koniec sklej ze sobą końcówki pierożka, uzyskując e ten sposób uszko.
  6. Uszka gotuj we wrzątku do czasu wypłynięcia. Podawaj z czerwonym barszczem, zachęcam aby skorzystać z mojego przepisu na barszcz czerwony wigilijny.

SMACZNEGO!

Idą Święta Bożego Narodzenia, to doskonały czas na pomyślenie o prezentach i przygotowywanych potrawach. Jeśli nie masz pomysłu, zachęcam Cię do zakupu książki ZAPACH ŚWIĄT której jestem współautorką. Książka to 244 strony pomysłów na świąteczne dania i DIY, pięknie wydana, z grubą okładką i pięknymi wysokiej jakości zajęciami. Naprawdę warto. Nie czekaj, ilość książek jest ograniczona.

KUP KSIĄŻKĘ

OCEŃ TO DANIE:
recipe image
Danie:
Uszka wigilijne z suszonymi grzybami
Autor:
Data publikacji:
Całkowity czas:
Wasza ocena:
51star1star1star1star1star Based on 4 Review(s)

Odnośniki do mojej strony.

Mogą Cię zaintersować

Komentarzy

Pamiętaj, komentarze mnie motywują!

Moja książka, musisz ją mieć!

Przeczytaj poprzedni wpis:
Ciasteczka karmelowe

Przychodzę dziś do Was z kolejnym słodkim przepisem, tym razem w wersji chrupiąco-ciągnącej, z ciasteczkiem kawowym na którym znalazł się...

Zamknij