Warsztaty Love Beer

W czwartek 26 marca miałam przyjemność uczestniczyć w warsztatach kulinarnych Love Beer organizowanych przez Związek Pracodawców Przemysłu Piwowarskiego – Browary Polskie.

Serdecznie dziękuję za możliwość uczestniczenia w tak fajnym wyszarzeniu i sporą ilość wiedzy o piwie którą wyniosłam. Piwo nie należy do moich ulubionych alkoholi. Zdecydowanie unikam dużych browarów, preferuje małe lokalne produkty, piwa regionalne, smakowe. Jedną z rzeczy którą wyniosłam, a która okazała się być kluczowa – dobrze dobrane piwo potrafi wzmocnić walory smakowe dania. Dodatkowe gadżety które otrzymałam po wydarzeniu pomogą mi w dobrym doborze piwa do jedzenia, tym bardziej że zbliża się okres grillowy 🙂

Ale nie tylko słuchaliśmy o piwie i mieliśmy okazję jego próbowania. Dużą część warsztatów stanowiła część kulinarna i gotowanie 9 doskonałych dań pasujących do 9 gatunków piwa. W udziale przypadło mi Pate z wątróbki na słodkiej grzance podane z konfiturą figową. Przepis znajdziecie na końcu wpisu, zdecydowanie polecam.

Całe menu skomponował Jurek Sobieniak wraz z ekipą doskonałych kucharzy i pomocników. Kilka dań tak przypadło mi do gustu że czekam na pozostałe publikacje na innych blogach i bardzo liczę że inni także podzielą się przepisami 🙂

warsztaty Love Beer

warsztaty Love Beer warsztaty Love Beer

warsztaty Love Beer

warsztaty Love Beer

warsztaty Love Beer

warsztaty Love Beer

warsztaty Love Beer

iLoveBeer-March 26, 2015-010

iLoveBeer-March 26, 2015-075

iLoveBeer-March 26, 2015-113

iLoveBeer-March 26, 2015-120

iLoveBeer-March 26, 2015-130

iLoveBeer-March 26, 2015-143

iLoveBeer-March 26, 2015-153

iLoveBeer-March 26, 2015-154

iLoveBeer-March 26, 2015-155

iLoveBeer-March 26, 2015-158

iLoveBeer-March 26, 2015-160

iLoveBeer-March 26, 2015-189 A na koniec obiecany przepis na pate z wątróbki, tym razem w wersji mniejszej niż 30 porcji 🙂

PATE Z WĄTRÓBKI

Składanki:

– 20 dag wątróbki kurzej

– pół cebuli pokrojonej w piórka

– 2 łyżki oleju

– 2 łyżki masła

– sól, pieprz, odrobina sosu sojowego, świeży tymianek

– 10 suszonych fig

– szklanka soku jabłkowego (najlepszy będzie świeżo wyciskany, przecierowy)

– kilka kromek słodkiej chałki

Zacznijcie od wstawienia konfitury. Figi pokrójcie na mniejsze części. Do rondelka dodajcie figi i połowę soku. Gotujcie i mieszajcie od czasu do czasu. Sok będzie wyparowywał dlatego pozostałą część dodawajcie w trakcie gotowania. W momencie kiedy figi będą już się rozpadały zblendujcie całość na jednolitą masę.

Wątróbkę oczyśćcie. Na oleju zeszklijcie cebulę, dodajcie na patelnię masło, a następnie wrzućcie wątróbkę. Wątróbkę należy podsmażyć, nie może być czerwona w środku. Zdejmijcie z ognia. Zblendujcie wszystko łącznie z pozostałym na patelni tłuszczem. Dopiero teraz dodajcie soli, pieprzu, sosu sojowego i tymianku.

Grzanki wstawcie na kilka minut do pieca nagrzanego do 200 st. Grzanka musi się lekko zarumienić. Na grzankę nałóżcie odrobinę konfitury, a następnie przy użyciu łyżeczek zróbcie „łezkę” z pate. Posypcie świeżym tymiankiem i świeżo mielonym czarnym pieprzem. Podawajcie.

warsztaty Love Beer

 

Odnośniki do mojej strony.

Komentarzy

  • Katarzyna K.

    Opublikowane 30/03/2015

    Odpowiedz

    ooo… to coś dla mnie. Uwielbiam piwa pszeniczne, niestety każde zakupy kończą się kilkoma nowymi butelkami z piwem którego jeszcze nie próbowaliśmy. A jak przychodzi sezon ogródkowy i ciepło to już szczególnie 🙂

    • nietylkopasta

      Opublikowane 30/03/2015

      Ja powoli przekonuję się do tego trunku, ale jedno z prezentowanych piw szczególnie mi smakowało i nawet dziś myślę o tym aby skoczyć i kupić je w sklepie 🙂

  • cookiemonster

    Opublikowane 03/04/2015

    Odpowiedz

    Super takie warsztaty 🙂 Można się wielu rzeczy nauczyć i poznać dużo ciekawych osób 🙂 Jak widać na zdjęciach atmosfera była wspaniała 🙂

Pamiętaj, komentarze mnie motywują!

Moja książka, musisz ją mieć!

Przeczytaj poprzedni wpis:
Odkrycie muzyczne – zespół Bibobit

Przygoda z zespołem zaczęła się na pewnym koncercie. Kupiłam bilety na koncert Poluzjantów w Palladium. Przeglądam info o koncercie i...

Zamknij