Włoski deser tiramisu

Tradycyjny włoski deser na bazie serka mascarpone oraz biszkoptów nasączonych kawą. Tradycyjnie do deseru dodaje się likier ameretto, jeśli jednak nie macie go w swoim barku, dodajcie odrobinę rumu – będzie równie pyszne.

Przygotowanie: ok 25 minut

Składniki:

– 250 dag serka mascarponne
– 130 dag śmietany do ubijania
– 50 dag cukru pudru
– 1/4 szklanki mocnej kawy (espresso)
– 50 ml amaretto lub ciemnego rumu
– pół opakowania biszkoptów podłużnych
– 2 łyżki kakao do posypania

PRZYGOTOWANIE:

Zaczynamy od śmietany. Połączcie ją z cukrem i miksujcie aż będzie puszysta. Dodajcie mascarponne i miksujcie chwilę aby połączyć składniki. Uwaga – nie wydłużajcie zanadto czasu miksowania aby nie zważyć całości.
Zróbcie mocną kawę i trochę ją przestudźcie. Dodajcie alkohol, ale nie słódźcie już. W naczyniach ułóżcie podłużne biszkopty, łamiąc je w razie potrzeby. Nie maczajcie ich uprzednio w kawie bo zrobią się zbyt miękkie. Kawę dodajcie za pomocą łyżki bezpośrednio na położone biszkopty. Zdecydowane polecam ten sposób. Sami zauważycie różnicę.
Na biszkopty połóżcie masę z serka mascarponne, dodajcie ponownie biszkopty i kawę a na to masę serową. Po ułożeniu warstw posypcie całość gorzkim kakao.
Odstawcie do lodówki na min 1 h. Deser ten może stać w lodówce do kilku dni! Smacznego!

tiramissu3

tiramissu2

tirramisyu1

Polecę Ci kilka moich ulubionych przepisów:
– śledzie w oleju
– boeuf strogonow
– pasta z awokado
– frytki z batatów
– placek po węgiersku
– pierogi z kaszą gryczaną
– zupa krem z pomidorów
– marynata do karkówki 
– pizza z patelni
– puree ziemniaczane
– kolacja – moje ulubione przepisy

 

OCEŃ TO DANIE:
recipe image
Nazwa dania:
Włoski deser tiramisu
Autor:
Data publikacji:
Czas całkowity:

Odnośniki do mojej strony.

Mogą Cię zaintersować

Komentarzy

Pamiętaj, komentarze mnie motywują!

Bądź na bieżąco, obserwuj blog na Facebooku

Przeczytaj poprzedni wpis:
Tradycyjny tatar wołowy

Tatar to takie z dań które pierwsze znika ze stołu podczas imprez okolicznościowych. Czy u Was jest tak samo? Jest...

Zamknij