Wołowina duszona w ciemnym piwie

Ten gulasz wołowy wymaga czasu na przygotowanie, ale uwierzcie mi że warto. Z pewnością tak jak ja będziecie wracali do tego przepisu wielokrotnie. Jeśli macie akurat mięso wieprzowe też możecie skorzystać z tego przepisu. Czas przygotowania będzie wtedy nieco krótszy.
Jeśli lubicie potrawy jednogarnkowe, zapraszam Was do innych moich przepisów:
–  boeuf strogonow
– boeuf bourguignon
kotlet schabowy
gulasz wołowy z czerwonym winem
zapiekanka ziemniaczana z warzywami i serem halloumi

Przygotowanie: ok 3 godzin

Składniki:

– 1 łyżka oleju
– 200-250 g wędzonego boczku – pokrojonego w kostkę
– 4 cebule posiekane w półksiężyce
– 2 łyżeczki ziela angielskiego (startego lub rozbitego w moździerzu)
– 2 łyżeczki suszonego tymianku
– 1,5 kg mięsa wołowego pokrojonego w kostkę
– 3 łyżki mąki pszennej lub kromka pieczywa razowego
– 625 ml bulionu wołowego
– 4 łyżeczki musztardy francuskiej
– 3 łyżki cukru trzcinowego
– 500 ml ciemnego piwa
– 3-4 liście lautoe
– świeżo mielony czarny pieprz

Do garnka lub bardzo wysokiej patelni/woka wlać olej i smażyć boczek aż stanie się chrupiący. Dodać posiekaną cebulę i jeszcze kilka minut smażyć na zmniejszonym ogniu. Dodać zmielone ziele angielskie i tymianek, pokrojoną wołowinę i zamieszać aby składniki pokryły mięso. Bulion wymieszać z cukrem i musztardą, zalać płynem mięso. Dodać piwo, uważając przy wlewaniu aby nie spieniło za bardzo. Wymieszać, zagotować, dodać liście laurowe i pieprz.
Zmniejszyć ogień i gotować przez około 3h pod przykryciem, co jakiś czas mieszając. Można w trakcie dodać jeszcze odrobinę piwa, jeśli gulasz zrobi się zbyt gęsty. Na koniec gulasz będzie wymagał zagęszczenia sosu. Możecie to zrobić za pomocą mąki (dodać do mąki ciepłego płynu, wymieszać i wlać całość do sosu) lub z wykorzystaniem kromki chleba (wystarczy ją drobno przesiewać i dodać do sosu).

Gulasz możecie podać z ziemniakami, kaszą lub pieczywem. Jest to potrawa która doskonale przechowuje się w lodówce – nawet 1 tydzień. Możecie go także zamrozić. Smacznego!

Polecam Wam także pyszne przepisy na:
kotlet schabowy
schabowy inaczej
pulpety w sosie pomidorowym
zupa ogórkowa
zupa pieczarkowa
zapiekanki z pieczarkami

OCEŃ TO DANIE:
recipe image
Danie:
Wołowina duszona w ciemnym piwie
Autor:
Data publikacji:
Czas przygotowania:
Czas gotowania:
Całkowity czas:
Wasza ocena:
51star1star1star1star1star Based on 4 Review(s)

Odnośniki do mojej strony.

Mogą Cię zaintersować

Komentarzy

  • zainspirowana

    Opublikowane 26/01/2012

    Odpowiedz

    Smakowicie to wygląda 🙂 Aż ma się ochotę usiąść na tym wolnym krześle przy stole i zacząć pałaszować…

  • Voluś

    Opublikowane 26/01/2012

    Odpowiedz

    Robiłem coś podobnego, do zagęszczenia użyłem zamiast mąki, kromki razowego chleba. To taki staropolski sposób na zagęszczanie sosów i gulaszy.
    Pozdrawiam

  • Ania

    Opublikowane 26/01/2012

    Odpowiedz

    @Voluś – ciekawy sposób z tym chlebem. Nigdy nie zagęszczałam w ten sposób ale koniecznie muszę spróbować.
    A co do tego przepisu, myślę że można pominąć mąkę, sos wychodzi naturalnie dość gęsty 🙂

  • Kinga

    Opublikowane 26/01/2012

    Odpowiedz

    Ja w jednym z moich mięnych „gulaszy” wołowych także zagęszczałam razowym chlebem. A w piwie duszona wołowina jest pyszna. Robiłam z nieco innych składników taką wołowinę po bawarsku, więc domyślam się, że twoja musiała byc równie smakowita.

Pamiętaj, komentarze mnie motywują!

Moja książka, musisz ją mieć!

Przeczytaj poprzedni wpis:
Pizza z patelni

Pizza na patelni? Tak to możliwe! Tą wersję zrobicie z dodatkiem drożdży, dlatego ciasto wychodzi urośnięte i miękkie na brzegach,...

Zamknij