Jak wycinać dynię na Halloween

Krytykanci zagranicznych świąt są negatywnie nastawieni do tego zwyczaju przygotowywania ozdobnych dyń. Dla mnie jednak to fantastyczna zabawa, nie przeszkadzająca w obchodzeniu Święta Zmarłych. Jak mam zatem okazję, kupuję dużą dynię i razem z J. wycinamy w niej fantazyjne zwory i zapalamy świeczkę. W tym roku postawiliśmy na dwa wzory – popularny dyniowy grymas i bardziej pracochłonną sowę, która idealnie wygląda jeśli macie sporą pionową dynię.

DO PRZYGOTOWANIA DYNI:
– duża dynia
– mały ostry nóż
– łyżka
– flamaster lub długopis którym zaznaczycie wzór
– świeczka typu t-light – rozmiar dobierzcie do wielkości dyni.

DYNIE KROK PO KROKU:

  • Za pomocą nożyka odetnij górną czapkę, narajając dynię dość głęboko.
  • Zdejmijcie czapkę i usuńcie miękki środek dyni oraz pestki. Im dokładniej to zrobicie, tym lepiej. Do tego przydatna będzie duża łyżka, którą możecie skrobać ścianki wkładając rękę do środka.
  • Narysujcie wzór na dyni za pomocą flamastra lub długopisu.
  • Za pomocą nożyka delikatnie wytnijcie wzór, uważając aby nie przeciąć dyni w innym miejscu. To kwestia dobrego noża, siły i cierpliwości. U mnie najlepiej sprawdził się nieduży nóż do obierania warzyw, lekko zakrzywiony.
  • Po wycięciu wzoru delikatnie jeszcze dotnijcie wszystkie krawędzie aby wzór wyglądał estetycznie. Jeśli widać jeszcze na dyni zaznaczone linie wzoru możecie wytrzeć je za pomocą ręcznika papierowego.
  • Do środka wstawcie świeczkę typu t-light.

OCEŃ TO DANIE:
recipe image
Danie:
Jak wycinać dynię na Halloween
Autor:
Data publikacji:
Całkowity czas:
Wasza ocena:
51star1star1star1star1star Based on 2 Review(s)

Odnośniki do mojej strony.

Mogą Cię zaintersować

Pamiętaj, komentarze mnie motywują!

Moja książka, musisz ją mieć!

Przeczytaj poprzedni wpis:
Restauracja Roza Roza

To już druga moja wizyta w tym miejscy, a tak. Wcześniej restauracja nazywała  się The One i serwowała dania kuchni śródziemnomorskiej...

Zamknij