Zakwas z buraków na barszcz

 To podstawowy przepis na zakwas na barszcz czerwony. Zakwas możecie pić nie tylko w ugotowanym barszczu, ale przede wszystkim jako samodzielny napój. Posiada on niezliczoną ilość witamin i minerałów, znakomicie wspomagających nasz organizm. Do przygotowania barszczu możecie użyć kawałka chleba na zakwasie lub w wersji bezglutenowej soku z kiszonej kapusty.

Przygotowanie: 10 minut

Składniki:

– 1 kg obranych buraków
– 5-6 ząbków czosnku
– 1 l przegotowanej wody
– 1 łyżka soli
– 3-4 listki laurowe
– łyżeczka ziela angielskiego
– kromka chleba na zakwasie lub łyżka soku z kiszonej kapusty

Buraki obierzcie i pokrójcie w plasterki. Czosnek obierzcie i lekko zgniećcie nożem. Do słoja włóżcie buraki, pomiędzy dodajcie czosnek oraz ziele i listki laurowe. Całość zalejcie przegotowaną i przestudzoną wodą z dodatkiem soli. Na koniec dodajcie chleb lub sok z kiszonej kapusty.

Tak przygotowany zakwas odstawcie w chłodniejsze miejsce uprzednio przykrywając słój ściereczką i związując gumką. Po 4-5 dniach zakwas przecedźcie i rozlejcie do butelek. Jest gotowy do picia, możecie jego przechowywać w lodówce jeśli zamkniecie szczelnie butelki.
Zakwas z buraków na barszcz
Zakwas z buraków na barszcz

 

Idą Święta Bożego Narodzenia, to doskonały czas na pomyślenie o prezentach i przygotowywanych potrawach. Jeśli nie masz pomysłu, zachęcam Cię do zakupu książki ZAPACH ŚWIĄT której jestem współautorką. Książka to 244 pomysłów na świąteczne dania i DIY, pięknie wydana, z grubą okładką i pięknymi wysokiej jakości zajęciami. Naprawdę warto. Nie czekaj, ilość książek jest ograniczona.

KUP KSIĄŻKĘ

OCEŃ TO DANIE:
recipe image
Danie:
Zakwas z buraków na barszcz
Autor:
Data publikacji:
Czas przygotowania:
Całkowity czas:
Wasza ocena:
51star1star1star1star1star Based on 15 Review(s)

Odnośniki do mojej strony.

Mogą Cię zaintersować

Komentarzy

  • Karolina L.

    Opublikowane 26/12/2016

    Odpowiedz

    W jakim celu dajesz chleb lub kapustę? Bez tego nie zrobi się zakwas?

    • nietylkopasta

      Opublikowane 26/12/2016

      Z nich robi się kwas konieczny w zakwasie. To element obowiązkowy, bez tego nie ma zakwasu.

Pamiętaj, komentarze mnie motywują!

Moja książka, musisz ją mieć!

Przeczytaj poprzedni wpis:
Śledź na konfiturze z cebuli

Przepis na tego śledzia pochodzi w warsztatów kulinarnych organizowanych przez firmę SEKO. Nie byłabym jednak sobą gdybym nie "udoskonaliła" przepisu....

Zamknij