Zapiekanka z pieczarkami

To danie być może wymaga czasu w przygotowaniu, ale właściwie robi się samo. Wystarczy piekarnik, specjalne naczynie i macie chwilę czasu na dobrą książkę 🙂

Przygotowanie:40 minut
Ilość porcji: 2-3 porcje

Składniki:
– pół bagietki lub mniejsze bułki
– 25 dag pieczarek
– 1 cebula
– pół szklanki sera żółtego
– szczypiorek do posypania
– sól, pieprz

Przygotowanie:

Zacznijcie od umycia, obrania i pokrojenia pieczarek na plasterki. Cebulę posiekajcie w kosteczkę.
Na odrobinie oliwy podsmażcie cebulę i pieczarki. Kiedy pieczarki zaczną się dusić posolić i popieprzyć do smaku. Soli dodajcie całkiem sporo, choć spróbujcie aby nie przesadzić.
Pieczarki duście ok 20 min. W tym czasie nagrzejcie piekarnik do 180 st. Bagietkę przekrójcie wzdłuż, włóżcie pieczarki, posypcie startym serem żółtym. Zapiekajcie ok 10-15 minut.
Gotowe zapiekanki posypać szczypiorkiem i podawać z ketchupem.
SMACZNEGO!

zapiekanki3 zapiekanki2

Odnośniki do mojej strony.

Mogą Cię zaintersować

Komentarzy

  • Aga

    Opublikowane 07/03/2013

    Odpowiedz

    uwielbiam! pamiętam z dzieciństwa takie zapiekanki i przyznam się że przynajmniej raz w roku pozwalam sobie na ich zakup w takiej niewielkiej budce niedaleko mojej pracy. A sama nigdy nie robiłam a wygląda to na takie proste

    • Ania z nietylkopasta.pl

      Opublikowane 07/03/2013

      to fakt jest to niezwykle proste, a smak można dopasować indywidualnie. Ja raczej wolę domową wersję 🙂

  • SmakiLata

    Opublikowane 07/03/2013

    Odpowiedz

    ale u Ciebie wszystko pysznie wygląda 🙂 już znalazłam kilka przepisów które zapisuje w celu wypróbowania!

    • Ania z nietylkopasta.pl

      Opublikowane 07/03/2013

      dziękuję miło to słyszeć

Pamiętaj, komentarze mnie motywują!

Przeczytaj poprzedni wpis:
Łosoś z sosem oliwkowym

To danie być może wymaga czasu w przygotowaniu, ale właściwie robi się samo. Wystarczy piekarnik, specjalne naczynie i macie chwilę...

Zamknij