Ziemniaki z jarmużem

Kilka lat temu spędziłam 2 miesiące w Holandii. Zapamiętaam z tych czasów kilka potraw, a szczególnie jedną. Marisca – dziewczyna u której mieszkałam zrobiła mi to danie i opowiadała że to danie jej dzieciństwa.W Polsce niestety jarmuż nie jest powszechnie znany. Ja miałam z nim do czynienia już od wielu lat. To jednak trudne warzywo do przygotowania – coś pomiędzy sałatą a kapustą.

Zajmie:30 minut przygotowanie
Ilość porcji: 4 porcje

Składniki:
– kilka ugotowanych ziemniaków (sami oceńcie ile zjecie)
– po 2 duże listki jarmużu na jedną porcję (najlepiej obydwu kolorów)
– przyprawy: sól, pieprz, gałka muszkatołowa
– 150 ml bulionu

Przygotowanie:

Ziemniaki ugotujcie i przygotujcie pure.
W tym samym czasie pokrójcie jarmuż na paseczki i ugotujcie razem z bulionem. Doprawcie do smaku. Gotujcie aż jarmuż zmięknie ok 20-30 minut. Przecedźcie jarmuż i delikatnie wymieszajcie z ziemniakami.
Możecie podać jako samodzielną potrawę lub jako dodatek do mięsa.
Smacznego!

ziemniakizjarmuzem1 ziemniakizjarmuzem2 ziemniakizjarmuzem3

Odnośniki do mojej strony.

Mogą Cię zaintersować

Komentarzy

  • Zinka

    Opublikowane 16/09/2012

    Odpowiedz

    oj wygląda interesująco. Nigdy nie jadłam jarmużu

  • Klaas

    Opublikowane 03/01/2014

    Odpowiedz

    I jeszcze dodajemy w Hollandi „uitgebakken spekjes en gelderse rookworst” (pieczony boczek z tluszczu i wedzony kielbasa).

Pamiętaj, komentarze mnie motywują!

Przeczytaj poprzedni wpis:
Szaszłyki z ruloników z kurczaka

Czy szaszłyki zawsze muszą być takie same? Czasem mogą wyglądać jak małe dzieła sztuki i obłędnie smakować. Zajmie:30 minut przygotowanie Ilość...

Zamknij