Jak zrobić żabie udka

Nawet te mniej typowe mięsa czy owoce morza coraz częściej pojawiają się w sieciach handlowych i tak natrafiłam ostatnio na żabie udka. To nie pierwszy mój kontakt z nimi, choć ich dostępność w sklepach jest ograniczona. Żabie udka doskonale nadają się na przystawkę, jest to bardziej potrawa do obgryzania niż zaspokojenia głodu. Zapraszam serdecznie na przepis.

Polecane przepisy z owocami morza:
– w jednym miejscu wszystkie moje najlepsze przepisy na kolację
przepis na ośmiornicę
małże w białym winie
spaghetti z krewetkami
kalmary ze szpinakiem
krewetki w sosie pomidorowym z wódką
zupa rybna z owocami morza –  ZUPA BOUILLABAISSE
krewetki w białym winie
kalmary w czosnku

Żabie udka

Przygotowanie: ok 20 minut

Składniki:

– żabie udka
– mąka do obtoczenia
– olej lub oliwa do smażenia
– sól, pieprz
– do podania: cząstki cytryny, sałaty,

Przygotowanie:

  1. Jeśli używasz żabich udek które były mrożone, powinieneś je najpierw rozmrozić i umyć pod bieżącą wodą, a następnie osuszyć.
  2. Dopraw mięso solą i pieprzem, a następnie obtocz w mące pszennej. Tak przygotowane udka smaż na patelni (na oleju rożlinnym lub oliwie do smażenia) przez 10-12 minut, obracając je aby przyrumieniły się z każdej strony.
  3. Po smażeniu żabie udka będą miały delikatnie i miękkie mięso. Jeśli chcesz uzyskać bardziej chrupiący efekt wstaw usmażone udka jeszcze na 10 minut do piekarnika nagrzanego do 180-190 st C.
  4. Podawaj z cząstkami cytryny i sałatą.

SMACZNEGO!

OCEŃ TO DANIE:
recipe image
Danie:
Jak zrobić żabie udka
Autor:
Data publikacji:
Całkowity czas:
Wasza ocena:
51star1star1star1star1star Based on 3 Review(s)

Odnośniki do mojej strony.

Pamiętaj, komentarze mnie motywują!

Bądź na bieżąco, obserwuj blog na Facebooku

Przeczytaj poprzedni wpis:
Krem kalafiorowy z boczkiem i grzankami

To nie pierwsza kalafiorowa, a nawet nie pierwszy krem z kalafiora na moim blogu. Pokazywałam Wam już kilka pysznych przepisów,...

Zamknij