Zupa cebulowa z grzanką (francuska cebulowa)

Smak tej zupy pamiętam jeszcze z dzieciństwa – właśnie tak! Przywieźli go moi rodzice z Holandii, a mama zaczęła sama zupę gotować w domu. Wtedy była zaskoczeniem, ale smak tej domowej dość dobrze odwzorowywał oryginał.

Zupę zaczęłam robić sama. Przemieliła sporo przepisów, skorzystałam z wielu inspiracji. Raz wyszła lepsza raz gorsza, ale teraz już mam ten mój ulubiony przepis. Dodaję do zupy sporo białego wytrawnego wina, dzięki czemu zupa ma swój genialny smak. Do zupy przygotowuję małe grzaneczki z serem, z których jedną od razu wkładam na wierzch. Nie dodaję jednak sera na górę i nie zapiekam już zupy, to dla mnie już fura zbędnych kalorii i dodatkowe obciążenie żołądka. Wolę po swojemu 😉

Zajrzyj także do innych moich przepisów na zupy:
– genialna zupa z białej cebuli – musisz jej spróbować
krem z ziemniaków z ciemnym piwem
krem z ziemniaków ze śledziem
krem z białych szparagów
zupa krem z fenkuła
– najbardziej klasyczny krem z pomidorów
– góralska kwaśnica

zupa cebulowa z grzanką

Ilość porcji: 2
Przygotowanie: 1 h 10 minut

Składniki:
– 500 g cebuli
– 1 łyżka masła
– 1 łyżka oliwy do smażenia
– 150 ml białego wytrawnego wina
– 700 ml bulionu drobiowego lub z jarzyn (możecie użyć też domowego rosołu)
– 4 kromki bagietki
– 3-4 łyżki tartego sera gouda
– sól i pieprz
– odrobina posiekanej natki pietruszki do podania

Przygotowanie:

  1. Cebule obierzcie i przekrójcie na pół. Posiekajcie ją w półplasterki. W garnku rozgrzejcie masło i oliwę do smażenia (nie powinna być z pierwszego tłoczenia). Na tłuszcz wrzućcie cebulę i duście ją około 30 minut, od czasu do czasu mieszając. Cebula powinna się zezłocić ale nie przypalić.
  2. Do cebuli wlejcie gorący bulion a następnie białe wino. Doprawcie do smaku solą i pieprzem i gotujcie jeszcze pod przykryciem około 30 minut, oczywiście na niewielkim ogniu.
  3. W międzyczasie nastawcie piekarnik i wstawcie do niego kromki bagietki przykryte tartym serem gouda. Grzanki zapiekajcie dosłownie 3-4 minuty, bezpośrednio przed podaniem.
  4. Zupę nalejcie do misek, na wierzch włóżcie grzanki i posypcie odrobiną natki pietruszki. Podawajcie niezwłocznie. SMACZNEGO!

 

OCEŃ TO DANIE:
recipe image
Danie:
Zupa cebulowa z grzanką
Autor:
Data publikacji:
Całkowity czas:
Wasza ocena:
4.51star1star1star1star1star Based on 10 Review(s)

Odnośniki do mojej strony.

Mogą Cię zaintersować

Komentarzy

  • Zuza

    Opublikowane 28/09/2017

    Odpowiedz

    pamiętam te czasy, kiedy cebulowa była taką nowością… 🙂 ale całe szczęście w Polsce się dość dobrze przyjęła. W końcu taka pyszna! No i tania 🙂

  • justa

    Opublikowane 28/09/2017

    Odpowiedz

    Narobiłaś mi tylko smaka na zupę cebulową 😀 Chyba wiem, co dziś zjem 😉

Pamiętaj, komentarze mnie motywują!

Obserwuj bloga na Facebooku

Przeczytaj poprzedni wpis:
Domowy twaróg

Jakiś czas temu na blogu pojawił się przepis na ser z jogurtów greckich, wiem że wiele osób skorzystało z mojego...

Zamknij