Zupa dyniowa z pomidorami

 Zupę dyniową możecie zrobić na wiele sposobów. Ja najbardziej lubię jej pikantną wersję z dodatkiem pomidorów. Nabiera ona wtedy dodatkowego ciekawego wyrazu i traci naturalną słodycz, z którą na ogół kojarzymy zupy typu krem z dyni. Pomidory użyte w przepisie możecie też zastąpić tymi z puszki – w wersji krojonej. Ja często wykorzystuję puszkowaną wersję kiedy nie ma dostępnych świeżych.

Zapraszam do innych moich przepisów z wykorzystaniem dyni:
puree z dyni
dyniowe latte
dynia marynowana w occie
– szakszuka z dynią
– zupa krem z dyni
– placuszki z dyni na słodko
– pieczona dynia futsu black
– muffiny dyniowe z figami

Przygotowanie:ok 60 minut

Składniki:
– 0,5 kg dyni obranej i pokrojonej w kostkę
– 3 pomidory
– 4 ząbki czosnku
– 1 łyżeczka tartego kminu rzymskiego
– jedna łyżeczka sproszkowanej suszonej kolendry
– 250 ml przecieru pomidorowego
– sól, pieprz,
– łyżeczka ostrej papryki
– łyżka oliwy z oliwek

PRZYGOTOWANIE:

Przygotowanie zupy zacznijcie od upieczenia składników. Do żaroodpornego naczynia lub na blachę wyłóżcie dynię pokrojoną w kostkę, pokrojone na ćwiartki pomidory, obrane ząbki czosnku. Posypcie kminem i kolendrą,dodajcie oliwę z oliwek i lekko wymieszajcie. Zapiekajcie bez przykrycia w piekarniku nagrzanym do 180st. ok 40 minut, lub do miękkości.
Warzywa po wyjęciu z piekarnika zgnieść za pomocą widelca, zostawiając część kostek dyniowych w całości (ok 1/3 proponuję zostawić nienaruszonych). Do garnka wlejcie przecier pomidorowy, dodajcie upieczone warzywa, doprawcie solą, pieprzem i ostrą papryką. Zupę gotujcie do podgrzania całości. Zupę możecie podawać solo, lub z dodatkiem np jogurtu greckiego – wystarczy spora łyżka na wierzch zupy.

SMACZNEGO!

 OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Zupa dyniowa
 OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OCEŃ TO DANIE:
recipe image
Danie:
Zupa dyniowa z pomidorami
Autor:
Data publikacji:
Całkowity czas:
Wasza ocena:
51star1star1star1star1star Based on 4 Review(s)

Odnośniki do mojej strony.

Mogą Cię zaintersować

Pamiętaj, komentarze mnie motywują!

Moja książka, musisz ją mieć!

Przeczytaj poprzedni wpis:
Muffiny dyniowe z figami

Nadszedł sezon na dyniowe przetwory, zupy i wypieki. Kupując jedno warzywo na ogół mamy jedzenia na tydzień czasu - wydajność...

Zamknij