Zupa grochowa w wersji FIT

Moje skojarzenie z zupą grochową związane było ściśle z dodawanym do niej boczkiem lub golonką. A przecież pyszna grochówka nie musi być tłusta, a jeśli do przygotowania zupy użyjecie bulionu warzywnego, może być nawet wegetariańska 🙂 Moją zupę przygotowałam na bulionie wołowym, a podanie urozmaiciły grzanki z czosnkiem, które idealnie pasują do tej zupy.

Zapraszam także do innych przepisów na zupy z warzyw:
najlepsze przepisy na zupy kremy
– zupa jarzynowa
– zupa pieczarkowa
kalafiorowa
– pikantna zupa z pora i soczewicy
– zupa z zielonej soczewicy

Ilość porcji: 6-10
Przygotowanie: 45 minut

Składniki:
– 2 łyżki masła
– 2 marchewki
– 2 łodygi selera naciowego
– 1 cebula
– 2 ząbki czosnku
– 500 g grochu (waga suchego grochu)
– 750 ml bulionu (mięsnego lub z samych jarzyn)
– 2-3 listki laurowe
– 1 łyżeczka suszonego tymianku
– sól i pieprz
Składniki grzanki czosnkowe:
– kilka kromek bagietki
– pół kostki masła w temperaturze pokojowej
– 1 ząbek czosnku
– sól

 

Przygotowania zupy rozpocznijcie od pokrojenia marchewki i selera naciowego w niewielką kostkę. Pamiętajcie że zupa nie będzie blendowana, a warzywa pozostaną w kawałkach.

Na maśle w garnku zeszklijcie cebulę pokrojoną w kostkę i drobno posiekany czosnek. Do garnka dodajcie pokrojoną marchew i selera, a następnie duście około 5 minut. Do warzyw dorzućcie groch, liście laurowe i tymianek, a następnie wlejcie gorący bulion. Zupę gotujcie ok 25 minut lub do czasu częściowego rozgotowania się grochu i zgęstnienia zupy. Na koniec doprawcie solą i pieprzem.

Masło wymieszajcie z startym czosnkiem i odrobiną soli. Tak przygotowanym masłem czosnkowym smarujcie kromki bagietki i włóżcie je na 3-4 minuty do piekarnika nagrzanego do temp 190 st C. Do misek nalejcie zupę, podajcie ją z kilkoma kromkami bagietki czosnkowej.

SMACZNEGO!

OCEŃ TO DANIE:
recipe image
Danie:
Zupa grochowa
Autor:
Data publikacji:
Całkowity czas:
Wasza ocena:
51star1star1star1star1star Based on 5 Review(s)

Odnośniki do mojej strony.

Mogą Cię zaintersować

Komentarzy

  • Web Hosting

    Opublikowane 31/07/2017

    Odpowiedz

    Zupa z soczewicy to wyjatkowo smaczna propozycja dla wegan oraz wszystkich osob, ktore nie jedza miesa lub ograniczaja jego ilosc. Ja przygotowalam dla Was moja wersje zupy jest bardzo smaczna i naprawde pomaga utrzymac zdrowa diete!

Pamiętaj, komentarze mnie motywują!

Bądź na bieżąco, obserwuj blog na Facebooku

Przeczytaj poprzedni wpis:
Tacos ze stekiem

Kuchnia meksykańska to zdecydowanie jedna z moich ulubionych. Pikantne papryczki i sosy, dużo warzyw, guacamole - ideał. Dziś połączyłam to...

Zamknij