Zupa krem z groszku

Zupy kremy można zrobić prawie z każdego warzywa – prawda? Ja uwielbiam ten pomidorowy, krem z biaych warzyw i jeszcze kilka innych. Dziś wersja z zielonego groszku – można ją przygotować zarówno z groszku mrożonego jak i z jego świeżej wersji.

Przygotowanie:30 minut

Ilość porcji: 4-6 porcji

Składniki:
– 300 g mrożonego groszku
– 1 duży por
– 1 laska selera naciowego
– 5 szalotek
– 2 ząbki czosnku
– 5 łyżek oliwy z oliwek
– 900 ml bulionu z jarzyn lub drobiowego
– 10 listów bazylii

PRZYGOTOWANIE:

Rozgrzać oliwę w dużym rondlu. Włożyć posiekane szalotki (możecie zastąpić 1 cebulą), pokrojony w plasterki czosnek i selera (pokrójcie go również w plastry). Smażcie ok 4 min aż wszystko się zeszkli i dodajcie pokrojonego w cienkie plastry pora. Doprawcie już teraz solą i pieprzem. Duście kolejne 4-5 minut a następnie dodajcie groszek i bulion. Doprowadźcie do wrzenia i gotujcie jeszcze dalsze 5 min na niewielkim ogniu.
Połowę zupy przelać do blendera, dodać bazylię i zmiksować. Przelać zmiksowana zupę do rondla z drugą połową.
Na tym etapie doprawcie jeszcze zupę do smaku jeśli uważacie że powinna mieć więcej soli lub pieprzu. Rozlejcie do miseczek, możecie przybrać kilkoma listkami bazylii i skropić odrobiną oliwy. Do zupy świetnie pasują grzanki, także te z masłem czosnkowym.
SMACZNEGO!

 

kremzgroszku6

OCEŃ TO DANIE:
recipe image
Danie:
Zupa krem z groszku
Data publikacji:
Wasza ocena:
51star1star1star1star1star Based on 1 Review(s)

Odnośniki do mojej strony.

Mogą Cię zaintersować

Pamiętaj, komentarze mnie motywują!

Obserwuj bloga na Facebooku

Przeczytaj poprzedni wpis:
Schab z pieczarkami

Schab z pieczarkami można robić na wiele sposobów - nadziewać kieszonki z mięsa, dusić w pieczarkowym sosie, etc. Jam mam...

Zamknij