Zupa z pieczonych pomidorów i papryki

To doskonała zupa, warta odrobiny więcej czasu na przegotowanie. Jeśli jednorazowo nie macie tyle czasu na jej zrobienie, warzywa możecie upiec np dzień wcześniej i przechować w lodówce.

Lubicie zupy kremy? Koniecznie zajrzyjcie do takich przepisów jak:
najlepsze przepisy na zupy kremy
krem z groszku z mlekiem kokosowym
krem z ziemniaków z ciemnym piwem
krem z kalafiora z posypką z bułki tartej
zupa krem z brokuła
zupa krem z buraczków
krem z marchewki z pomarańczą i imbirem

ZUPA Z PIECZONYCH POMIDORÓW I PAPRYKI

PRZYGOTOWANIE: 1h 20 minut
ILOŚĆ PORCJI: 4-5

SKŁADNIKI:
– 750-800 g pomidorów – najlepiej aby były jednakowej wielkości, nie za duże
– 1 czerwona papryka
– 30 ml oliwy z oliwek
– pół cebuli
– 2 ząbki czosnku
– jedna gałązka selera naciowego
– 1 papryczka chilli
– 1 puszka krojonych pomidorów 400 g
– 1 łyżeczka papryki wędzonej
– 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego mielonego
– 1 szklanka wody
– 1 szklanka ugotowanej soczewicy
– 1 szklanka ugotowanej ciecierzycy
– jogurt grecki lub gęsty jogurt do podania
– świeże listki oregano lub tymianku do podania

Na początku włączcie piekarnik i stawcie temperaturę 160 st. Blachę wyłóżcie papierem do pieczenia a na nią połóżcie pomidory przekrojone wzdłuż na pół i papryki pokrojone na ósemki i oczyszczone z nasion. Wszystkie warzywa powinny leżeć skórą do dołu. Pokropcie warzywa 2 łyżkami oliwy i doprawcie solą.  Tak przygotowane warzywa pieczcie przez ok 1h, a po wyjęciu zdejmijcie skórę z papryki (można ją wrzucić do strunowego woreczka od razu po wyjęciu z piekarnika, skóra odejdzie wtedy dużo łatwej).

W czasie pieczenia możecie przygotować pozostałe składniki: cebulę drobno posiekać, podobnie czosnek i chilli, selera pokroić w małe plasterki.

Do garnka wlejcie pozostałą część oliwy, dodajcie cebulę i smażcie około 3 minut. Następnie dodajcie czosnek i smażcie kolejne 2-3 minuty, po czym dorzućcie selera naciowego i chilli. Po kilku minutach wlejcie puszkę pomidorów, dodajcie kmin rzymski i wędzoną paprykę. Po podgrzaniu dodajcie upieczone warzywa i zacznijcie blendowanie. Podczas tej czynności dolewajcie gorącej przegotowanej wody, aby zupa uzyskała odpowiednią konsystencję i aby odpowiednio dobrać jej gęstość. Następnie zagotujcie zupę i doprawcie ją solą oraz pieprzem. Na koniec dodajcie soczewicę i ciecierzycę i podgrzejcie całość jeszcze około 1 min.

Podawajcie z gęstym jogurtem i świeżymi ziołami. Smacznego!

zupa z pieczonych pomidorów

zupa z pieczonych pomidorów

Ponadto polecam:
krem z cukinii z nachos
krem z ziemniaków ze śledziem
– przepyszna zupa krem z białej cebuli
krem z pieczonych pomidorów i papryki
krem z zielonego groszku z boczkiem
zupa krem z dyni
krem z białych szparagów
zupa krem z fenkuła
krem z papryki z tequilą
krem z pieczonej papryki
– najbardziej klasyczny krem z pomidorów
krem z dyni z jabłkiem
krem brokułowy

OCEŃ TO DANIE:
recipe image
Danie:
Zupa z pieczonych pomidorów i papryki
Autor:
Data publikacji:
Całkowity czas:
Wasza ocena:
4.51star1star1star1star1star Based on 12 Review(s)

Odnośniki do mojej strony.

Mogą Cię zaintersować

Komentarzy

Pamiętaj, komentarze mnie motywują!

Moja książka, musisz ją mieć!

Przeczytaj poprzedni wpis:
Lemoniada melonowa

To doskonały przepis na lemoniadę, nie wymaga bowiem dosładzania cukrem, a ilość bazy przygotowanej z jednego melona wystarczy na kilkanaście...

Zamknij