Zupa rybna z owocami morza – zupa Bouillabaisse

Ten oryginalny przepis pochodzi z południa Francji. Zupa zachwyca swoim smakiem i mnogością owoców morza i ryb. Możecie dość dowolnie zmodyfikować skład ryb i owoców morza, w oparciu o własne preferencje czy dostępność w sklepie. Dla mnie podstawą są krewetki i dobra ryba np dorsz.

Polecane przepisy z owocami morza:
– w jednym miejscu wszystkie moje najlepsze przepisy na kolację
małże w białym winie
spaghetti z krewetkami
kalmary ze szpinakiem
krewetki w sosie pomidorowym z wódką
krewetki w białym winie
przepis na ośmiornicę
kalmary w czosnku

ZUPA RYBNA Z OWOCAMI MORZA

PRZYGOTOWANIE: 25 minut
ILOŚĆ PORCJI: 2-3

SKŁADNIKI:
– 250 g filetów z ryby najlepiej morskiej (dorsz, łosoś, inne)
– 10-12 krewetek z obranych całkowicie lub z pozostawionymi ogonkami
– 250 g małży
– 500 ml wywaru z ryb lub owoców morza (można ugotować go na resztkach ryb)
– 3 gwiazdki anyżu
– szczypta szafranu
– 2 liście laurowe
– 1 puszka krojonych pomidorów wraz z sosem
– połowa cebuli
– 2-3 ząbki czosnku
– pół  łyżeczki płatków chilli (suszone chilli)
– 1 łyżka oliwy
– 2 łyżki posiekanego koperku
– sól i pieprz

PRZYGOTOWANIE:

Przygotowanie zupy zacznijcie od posiekania cebuli i czosnku – cebulę należy pokroić w drobną kostkę. Do garnka wlejcie oliwę, dorzućcie szafran, cebulę i czosnek. Duście tylko do momentu kiedy cebula i czosnek się zeszklą. Dodajcie puszkę pomidorów, gorący wywar lub bulion (jeśli nie macie na czym ugotować wywaru rybnego, możecie zastąpić go dobrej jakości bulionem jarzynowym). Wrzućcie pozostałe przyprawy – anyż, liście laurowe i chilli. Zagotujcie i doprawcie do smaku solą i pieprzem. .

Przygotujcie rybę i owoce morza. Krewetki oczyśćcie i obierzcie z pancerzy. Małże wyczyśćcie i jeśli są wstępnie ugotowane (możecie w sklepach kupić wersję już wstępnie gotowaną lub małże surowe) usuńcie zamknięte – jeśli dodajecie małże surowe musicie zrobić analogicznie czyli usunąć małże otwarte. Filet ryby pokrójcie w grubszą kostkę. Do zupy dodajcie rybę i owoce morza. oraz koperek. Zamieszajcie delikatnie i przykryjcie garnek pokrywką na 4-5 minut gotując zupę na średnim ogniu. Zupa jest gotowa, nałóżcie ją delikatnie do misek i podawajcie z dodatkiem bagietki.

 

SMACZNEGO!

zupa rybna z owocami morza

zupa rybna z owocami morza

OCEŃ TO DANIE:
recipe image
Danie:
zupa rybna z owocami morza
Autor:
Data publikacji:
Całkowity czas:
Wasza ocena:
51star1star1star1star1star Based on 8 Review(s)

Odnośniki do mojej strony.

Mogą Cię zaintersować

Pamiętaj, komentarze mnie motywują!

Moja książka, musisz ją mieć!

Przeczytaj poprzedni wpis:
Ciasto marchewkowe z kremem

Ciasto marchewkowe zdecydowanie polecam wszystkim wielbicielom wypieków. Ciasto ma dość ciekawą konsystencję po upieczeniu, wyczuwalne są w nim bowiem kawałki...

Zamknij