Dziś mam dla Was prosty przepis na fantastyczne i aromatyczne danie – dorsz z warzywami. Do przygotowania używacie jedynie odrobiny oliwy z oliwek, a całość robi się na parze w paczuszce stworzonej z papieru do pieczenia. Przygotowanie ryby i warzyw w takich kieszonkach jest też niezwykle szybkie – wystarczy 20 minut i cieszycie się super posiłkiem. Inspiracją do przygotowania tego dania była nowa mieszanka przypraw Kotanyi – zioła greckie. Zawsze z rozwagą wybieram mieszanki przyprawowe patrząc na ich skład. W przypadku mieszanek Kotanyi nie musicie się go obawiać, nie ma tam niepotrzebnych dodatków a jedynie same zioła 😉
Polecane przepisy:
– w jednym miejscu wszystkie moje najlepsze przepisy na kolację
– chlebek z cukinii
– kotlety rybne
– zbiór przepisów FIT i odpowiedź na pytanie co jeść na diecie
DORSZ Z WARZYWAMI
PRZYGOTOWANIE: 20 minut + gotowanie kaszy jaglanej
ILOŚĆ PORCJI: 2
SKŁADNIKI:
– filet z polędwicy z dorsza – na dwie porcje wystarczy Wam ok 150g
– 80-100g kaszy jaglanej wcześniej ugotowanej wg przepisu na opakowaniu
– 1 pomidor
– pół niedużej cukinii
– 50 g sera feta
– przyprawa Kotanyi zioła greckie
– 2 łyżki oliwy z oliwek
– małe opakowanie jogurtu greckiego
– 1 ząbek czosnku
– 1-2 świeże ogórki gruntowe (krótkie)
– sól i pieprz
PRZYGOTOWANIE:
Przygotowanie dorsza z warzywami zacznijcie od ugotowania kaszy. W tym czasie pokrójcie pomidory na grube plastry, podobnie cukinię i ser feta. Polędwicę przekrójcie na 2 lub więcej kawałków.
Wytnijcie 2 spore arkusze z papieru do pieczenia. Będziecie składać arkusz na pół więc składniki dania układajcie na środku jednej połowy. Na dno wyłóżcie kaszę, na nią połóżcie rybę. Rybę posypcie odrobiną soli pieprzu oraz odrobiną ziół greckich Kotanyi. Na rybie ułóżcie warzywa i ser feta, polejcie łyżką oliwy każdą z porcji i posypcie ziołami greckimi. Papierem zamknijcie danie tworząc papiloty szczelnie zamknięte. Tak przygotowane porcje włóżcie do nagrzanego do 200 st piekarnika na 20 minut.
W międzyczasie przygotujcie sos tzatzyki – zetrzyjcie ogórki (ja ścieram je ze skórką) do jogurtu greckiego, dodajcie przeciśnięty przez praskę czosnek oraz odrobinę soli i pieprzu. Rybę podawajcie jako samodzielne danie lub właśnie z dodatkiem sosu tzatzyki. Jestem pewna że od dziś dorsz z warzywami będzie często gościł na Waszych stołach.
Smacznego!
Polecam Wam także pyszne przepisy na:
– kotlet schabowy
– schabowy inaczej
– pulpety w sosie pomidorowym
– zupa ogórkowa
– zupa pieczarkowa
– zapiekanki z pieczarkami
1 comments
Próbowała Pani przyrzadzać kiedyś tołpygę? Nie widziałem tutaj przepisu, ale najbardziej mi pasowało umieścić wpis akurat pod dorszem 🙂
Sam zacząłem jeść znacznie więcej ryb zamiast mięsa czerwonego czy drobiu, dlatego staram się wyjśc poza schemat..
W każdym razie tołpygę szczerze polecam. Smaczna ryba o delikatnym, lecz niezbt suchym mięsie, nalepiej smakuje z warzywami z piekarnika.