Wpisz i naciśnij Enter

Focaccia czyli włoski chleb

Macie czasem ochotę na ciepłe pieczywo? Prosto z piekarnika? Nic prostszego – robimy focaccię czyli pyszny włoski chleb. Najbardziej polecam Wam foccacię z rozmarynem, to mój zdecydowanie najlepszy przepis na focaccię.

focaccia2

Przygotowanie: ok 60 minut

Składniki:

– 0,5 kg mąki pszennej
– 3 dag drożdży świeżych
– 325 ml ciepłej wody
– szczypta cukru
– łyżeczka soli
– 2 łyżki oliwy z oliwek

Przygotowanie:

Do niewielkiej miski wrzucacie drożdże, cukier i 125 ml ciepłej wody. Wymieszajcie i odstawcie na 10 min aż zaczną pojawiać się bąble i drożdże się spienią.
Do dużej miski wsypujemy mąkę i sól, oliwę i drożdże które przygotowaliście. Zacznijcie mieszać i stopniowo dolewajcie wodę aby ciasto było zwarte ale nie przyklejało się zanadto do rąk. Wyrabiać możecie w misce lub na oprószonej mąką stolnicy. Powinniście poświęcić ok 8-10 min na wyrobienie.
Gdy ciasto jest już gładkie i elastyczne, a po naciśnięciu wraca, wsadźcie je do dużej miski nasmarowanej oliwą i odstawcie do wyrośnięcia na 1,5 h. Powinno podwoić swoją objętość.
Blachę natłuśćcie oliwą lub wykorzystajcie jak ja papier do pieczenia. Rozciągnijcie ciasto na 30 do 40 cm, tak aby miało w miarę równomierną wysokość.
Pozostawcie na blasze jeszcze ok 30 min, a w tym czasie nastawcie piekarnik aby się nagrzewał. Polejcie na koniec oliwą, zróbcie kilka dołków w cieście i wstawcie do piekarnika na 20-25 min.
GOTOWE smacznego!
Z czym możecie przyrządzić focaccię? Proponuję świeże pomidory (niestety suszone nie nadają się bo nazbyt wysychają – zdjęcie poniżej), duszoną cebulę, pesto, mieszankę ziół z oliwą, mozzarella lub inny ser np kozi. Sami poeksperymentujcie.

focaccia1

OCEŃ TO DANIE:
recipe image
Nazwa dania:
Focaccia
Autor:
Data publikacji:
Czas całkowity:
Średnia ocena czytelników:
51star1star1star1star1star Based on 3 Review(s)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

3 comments

  1. Uwielbiam focaccie i gości w moim domu bardzo często na różny sposób. Ja smaruje ja oliwą podczas pieczenia wtedy skórka od góry jest miękka i jednoczesnie pysznie chrupiąca. Pozdrawiam wszystkim foccaciomaniaków 😉

  2. chyba 3 dkg drożdży, a nie 30!!!

    1. Zgadza się 🙂 Dzięki za poprawienie, już zmieniam. Pomyłka 🙂