Wpisz i naciśnij Enter

Gulasz z kurkami po burgundzku

Niezwykle pyszny i delikatny gulasz z dodatkiem czerwonego wina i kurek. Do tego dania na pewno wrócicie nie raz.

Polecane przepisy:
tatar wołowy

Przygotowanie: ok 2 h

Składniki:

– ok 60 dag mięsa wołowego na gulasz
– 2 marchewki
– 1-2 pietruszki
– 1 mały por
– 3/4 szklanki kurek
– oliwa
– łyżka czerwonych papryczek z zalewy Krokus
– szklanka czerwonego wytrawnego wina (lub półwytrawnego)
– pieprz w całości, 4 listki laurowe, ziele angielskie (łyżeczka)
– łyżka mąki pszennej

Przygotowanie:

Do garnka wlejcie oliwę. Podsmażcie pokrojone drobno warzywa, dorzućcie mięso pokrojone w kostkę o boku 1,5-2 cm. Podsmażcie, mieszając co chwilę.
Do mięsa dodajcie ok 3/4 szklanki wody, a następnie pieprz, ziele angielskie i liście laurowe oraz ostre papryczki z zalewy. Pokrójcie kurki jeśli to konieczne i dorzućcie do mięsa. Po chwili dodajcie połowę czerwonego wina.

Przykryjcie częściowo pokrywką i duście na średnim ogniu ok 2h, mieszając od czasu do czasu, ora uzupełniając w razie potrzeby płyn (wodą). Pod koniec duszenia dodać resztę wina, a następnie zagęścić sos mąką. Podawajcie z ziemniakami, pieczywem, kluseczkami lub kopytkami. Smakuje wyśmienicie.
Smacznego!

 

Polecam Wam także pyszne przepisy na:
kotlet schabowy
schabowy inaczej
pulpety w sosie pomidorowym
zupa ogórkowa
zupa pieczarkowa
zapiekanki z pieczarkami
– śledzie w oleju
– boeuf strogonow
– pasta z awokado
– frytki z batatów
– placek po węgiersku
– pierogi z kaszą gryczaną
– zupa krem z pomidorów
– marynata do karkówki 
– pizza z patelni
– puree ziemniaczane
– kolacja – moje ulubione przepisy

OCEŃ TO DANIE:
Nazwa dania:
Gulasz z kurkami po burgundzku
Autor:
Data publikacji:
Czas całkowity:
Średnia ocena czytelników:
51star1star1star1star1star Based on 1 Review(s)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

7 comments

  1. ale ślinka cieknie, ja uwielbiam dodatek wina w daniach

  2. wygląda pięknie i pysznie!!!

  3. Wspaniale! Niech no ja tylko dorwe kurki 🙂

  4. hm, interesując. wygląda bardzo smacznie.
    i z pewnością taki jest!

  5. Pyszne! u mnie robi się podobny gulasz, tylko z samych grzybów z dodatkiem cebuli. Zajadam się nim 😉
    Dziękuję za wzięcie udziału w akcji 🙂

  6. wygląda super a jak dodałaś grzyby musi być bardzo smaczny

  7. ale smakowicie on wygląda