Ośmiornica w czosnku

Ośmiornica i kalmary to wspomnienia dla wielu w nas z egzotycznych wakacji. W Polsce są one dostępne, ale w restauracjach rzadko spotykane. Być może że wielu z nas nie ma odwagi spróbować tych pysznych dań. Zachęcam

Was przede wszystkim do przeczytania:
– podstawowego przepisu na ośmiornicę
kalmary ze szpinakiem
małże w pikantnym sosie z białym winem
zupa rybna z owocami morza
krewetki w białym winie
kalmary w czosnku

Przygotowanie:60 minut
Ilość porcji: 2-3 porcje

Składniki:
– 3-4 ośmiorniczki mrożone lub świeże
– 1 łyżka oliwy
– 4 ząbki czosnku
– pół papryczki chili
– 150 ml białego półwytrawnego wina
– szczypta soli, pieprzu i ćwiartka cytryny
– rukola do podania

Przygotowanie:

Na zimną oliwę włóżcie drobno posiekany czosnek i chili. Podsmażajcie ok 1 min a następnie dodajcie wino.
Do tak przygotowanego sosu w momencie kiedy się już rozgrzeje dodajcie ośmiorniczki. Przykryjcie pokrywką i gotujcie na średnim ogniu ok 50 min.
Na talerz wyłóżcie nieco rukoli, a na nią ośmiorniczki. Dodajcie sól, pieprz i cytrynę. Możecie podlać odrobiną sosu z gotowania. Smacznego.
SMACZNEGO!

osmiornica1

osmiornica2

OCEŃ TO DANIE:
recipe image
Nazwa dania:
Ośmiornica w czosnku
Autor:
Data publikacji:
Czas całkowity:
Średnia ocena czytelników:
51star1star1star1star1star Based on 2 Review(s)

Odnośniki do mojej strony.

Mogą Cię zaintersować

Komentarzy

    • Ania z nietylkopasta.pl

      Opublikowane 02/01/2014

      Prezentuje się ładnie na talerzu a do tego dobrze smakuje 🙂

  • Saba

    Opublikowane 03/01/2014

    Odpowiedz

    zdarzyło mi się robić ale wychodziła jakaś taka twarda. ale gotowałam krócej. spróbuję koniecznie zrobić z tego przepisu

Pamiętaj, komentarze mnie motywują!

Zapisz się do newslettera i pobierz e-book

ja

Przeczytaj poprzedni wpis:
Przepis na pieczone ziemniaki

Tych ziemniaków nie musicie najpierw gotować, wcześniej przygotowywać. Wystarczy piekarnik i ok 1,5 godziny czasu a potrawa lub dodatek do...

Zamknij