Do tradycyjnego polskiego obiadu musi być u mnie dodatek w postaci pysznej sałatki lub surówki. Zwykle robię sałatki na bazie świeżych dostępnych warzyw, takich jak pomidory, ogórki, sałaty czy papryki. Często stawiam na klasyczne połączenia, które znam jeszcze z dzieciństwa i rodzinnego domu, bo przecież wszyscy kochamy mizerię czy pomidory z cebulką.
Mam dziś dla Was 5 klasycznych przepisów i garść moich porad związanych z przygotowaniem sałatek. Zapraszam na mizerię, pomidory ze śmietaną, sałatę ze śmietaną, sałatkę grecką i klasyczną sałatkę z różnokolorowych sałat i warzyw z sosem winegret.
Składniki do moich przepisów kupiłam w sklepie Auchan. Marka Auchan wprowadza do swojej stałej oferty produkty lokalne, od sprawdzonych gospodarstw rolnych, bez pozostałości pestycydów. Będąc na zakupach zwróćcie uwagę na specjalnie oznaczone półki sklepowe oraz opakowania z zieloną naklejką. W tym momencie znajdziecie ogromny wybór pomidorów oraz sałat, ale za chwilę pojawią się na półkach kolejne produkty z lokalnych gospodarstw.
CO TO TAKIEGO TE PESTYCYDY?
Wychowałam się w gospodarstwie rolnym gdzie mój tata przywiązywał niesamowitą wagę do prawidłowej ochrony roślin i przestrzegania okresów karencji po opryskach warzyw. Przy pytaniach o to czy chronić za pomocą oprysków czy nie chronić, zawsze odpowiada że prawidłowa ochrona i dobrze dobrane środki wspomagają jedynie roślinę i wpływają na jej prawidłowy rozwój. Wiem też, że pseudo ekologiczne uprawy nie zawsze będą lepsze dla naszego zdrowia i jakości warzyw, a ekologiczne uprawy wymagają specjalnego przygotowania podłoża, dedykowanych nasion warzyw oraz niesamowitych umiejętności i wiedzy rolnika. Dlatego prawdziwych ekologicznych upraw a Polsce jest tak niewiele, a uprawę gdzie nie wykonuje się oprysku tylko rośnie sobie samo nie można nazwać ekologiczną.
Dlatego tak ważne jest dla mnie to, z jakiego źródła kupuję owoce i warzywa, pestycydy służące bowiem do ochrony roślin przed szkodliwymi organizmami podostają na roślinach i mogą mieć negatywny wpływ na nasze zdrowie. Ilość pozostałości pestycydów jest stale monitorowane i badania (raport Zakładu Badania Bezpieczeństwa Żywności Instytutu Ogrodnictwa w Skierniewicach z 2016 roku) pokazują, że w ponad 50% owoców i warzyw dostępnych w sprzedaży znaleziono ich śladowe lub większe ilości. Oczywiście, w wielu przypadkach wystarczy prawidłowa higiena i dokładne mycie owoców, ale nie zawsze będzie to wystarczające. Tym bardziej warto zwrócić uwagę na produkty dostępne w Auchan.
MIZERIA
Przygotowanie: 10 minut
Składniki:
– 8-10 ogórków gruntowych (możesz też użyć dłuższych ogórków szklarniowych)
– sól i pieprz
– 2-3 łyżki posiekanego koperku
– 2-3 łyżki śmietany 18% lub gęstego jogurtu
Przygotowanie:
- Ogórki obierz, pokrój w cienkie plasterki i posyp odrobiną soli. Warto zostawić je na 15-30 minut aby puściły nieco wody, którą odlejesz.
- Do przygotowanych ogórków dodaj śmietanę lub jogurt, posiekany koperek, sól i pieprz do smaku. Podawaj.
POMIDORY Z CEBULĄ I ŚMIETANĄ
Przygotowanie: 15 minut
Składniki:
– 2-3 sporej wielkości pomidory (możesz użyć dowolnych)
– pół cebuli
– 2-3 łyżki śmietany 18% lub gęstego jogurtu
– sól i pieprz
Przygotowanie:
- Pomidory umyj i pokrój na mniejsze kawałki. W zależności od ich wielkości możesz pokroić w ćwiartki, ósemki lub w większą kostkę.
- Cebulę drobno posiekaj.
- Wymieszaj pomidory z cebulą, dodaj śmietanę lub jogurt oraz sól i pieprz do smaku.
- Tą sałatkę warto zrobić tuż przed podaniem, po dłuższym czasie pomidory puszczą sporo soków i sos zrobi się dużo rzadszy.
SAŁATA ZE ŚMIETANĄ
Przygotowanie: 50 minut
Ilość porcji: 2-3
Składniki:
– 1 główka ulubionej sałaty (możesz użyć dowolnej)
– 2-3 łyżki śmietany 18% lub gęstego jogurtu
– 2-3 łyżeczki soku z cytryny
– sól i pieprz
Przygotowanie:
- Sałatę bardzo dokładnie umyj w zimnej wodzie. Włóż ją na sito i pozwól odcieknąć wodzie lub użyj naczynia do osuszania sałaty jeśli je posiadasz.
- Porwij sałatę dłońmi na mniejsze kawałki.
- Do śmietany dodaj sok z cytryny oraz sól i pieprz do smaku. Niektórzy zamiast soli i cytryny dodają do śmietany cukier, ale nie jestem fanką wersji na słodko.
- Bezpośrednio przed podaniem dodaj śmietanę do sałaty.
SAŁATKA GRECKA
Przygotowanie: 15 minut
Składniki:
– 1-2 pomidory lub mniejsze pomidorki koktajlowe
– pół długiego szklarniowego ogórka
– pół szklanki oliwek kalamata
– 100 g sera feta
– 1/3 czerwonej cebuli
– 2 łyżki oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
– pieprz
Przygotowanie:
- Ogórka umyj dokładnie, nie obieraj ze skórki. Przekrój ogórka wzdłuż, a następnie jeszcze raz na połowę i krój na 4-5 mm plastry.
- Pomidory pokrój w kawałki podobnej wielkości do tych z ogórka.
- Cebulę przekrój na pół, a następnie krój cienkie półplasterki.
- Ser feta możesz pokroić w kostkę lub zostawić w postaci większych plastrów.
- Wymieszaj ze sobą składniki, polej je oliwą i dopraw pieprzem do smaku. Obecność fety powoduje, że nie musisz dodawać już soli.
SAŁATA Z POMIDORAMI I OGÓRKAMI
Przygotowanie: 10 minut
Składniki:
– pół główki dowolnej sałaty
– 1 pomidor lub 7-9 pomidorków koktajlowych
– 1-2 ogórki gruntowe
– pół papryki
– 2 łyżki dobrej jakości oliwy z oliwek
– łyżeczka musztardy sarepskiej
– 1 łyżeczka miodu lub syropu klonowego
– 1 łyżeczka octu jabłkowego lub soku z cytryny
– po szczypcie soli oraz pieprzu
Przygotowanie:
- Warzywa umyj. Sałatę porwij na mniejsze kawałki. Pomidory pokrój w większą kostkę, podobnie paprykę.
- Ogórki obierz i pokrój w plasterki lub półplasterki.
- Z oliwy, musztardy, miodu i soku z cytryny lub ich zamienników przygotuj sos wineret. Dopraw go na koniec solą i pieprzem. Podawaj sałatkę polaną sosem.
*Wpis powstał we współpracy z marką Auchan