To idealny przepis na Wielkanoc, a majonez w składnie tej babki nie powinien Was zaskoczyć. Bo majonez to przecież olej i jajka, czyli podstawowe składniki dodawane do ciasta. A babka ...
/Przepis powstał we współpracy reklamowej/ Na początku zdradzę Wam kilka ciekawostek. Popularny dziś wielkanocny mazurek nie pochodzi z tradycji polskiej. Większość przekazów wskazuje Turcję jako kraj, z którego się wywodzi, ...
Do każdego domowego mazurka dodawałam zawsze konfitury jako spodnią warstwę pod główny krem. Ten element jest dla mnie wręcz obowiązkowy przy domowym pysznym mazurku, a słodki lub kwaśny smak konfitur ...
Baby drożdżowe i wszelakie inne kojarzymy głównie ze świętami Wielkanocnymi. W czasie Wielkanocy baba musi na stole stać i to nie jedna! Jeśli się wahasz jaki przepis zrobić i nie ...
Nasze mamy i babcie sięgały właśnie po takie sposoby na domowe farbowanie jaj przed Wielkanocą. Teraz mimo dostępnych barwników czy mnóstwa ozdób do farbowania jaj często wracamy do tradycji z ...
Tak do tej babki dodaje się szampana lub gazowane prosseco, a dzięki temu ciasto ma fantastyczny, lekko wytrawny smak. Z podanej porcji zrobisz 1 średnią babkę, ale jeśli masz w ...
Ta babka ma fantastyczny, lekko karmelowy smak i delikatną puszystą oraz dość wilgotną konsystencję. A do tego jest naprawdę długo świeża. Po upieczeniu wystudź babkę, polukruj ją a następnie trzymaj ...
Tajemnicą najlepszego żurku jest dobry domowy zakwas na żurek, do tego dobrej jakości biała kiełbasa, najlepiej domowa, ugotowane jajko i domowe chlebki do żurku. Pisze o tych domowych, bo na ...
Mój chlebek do żurku zawiera sporą ilość mąki żytniej, dzięki czemu jest jeszcze lepszy w smaku i idealnie pasuje do żurku, który też został przygotowany na zakwasie z mąki żytniej. ...
Jeśli poszukujecie sprawdzonych przepisów na pyszne jajka faszerowane, to te z pewnością trafią w liczne gusta. Podkręciłam w tym przepisie smak tradycyjnych jajek z wędzonym łososiem dodając do nich nieco ...
W te święta nie może zabraknąć babki drożdżowej, która świeżo upieczona będzie królową Twojego słodkiego stołu. Ja zrobiłam moją z żurawiną zamiast rodzynek, ale dodatkowo moje żurawiny wymoczyłam w rumie ...
Długo testowałam różne żurkowe przepisy. Zupa raz wychodziła lepsza, raz średnia, ale nie poddałam się. Już wiem że trzeba zacząć od naprawdę dobrej jakości zakwasu. Najlepszy będzie domowy zakwas, ale ...