Przeglądaj TAG

potrawy z wołowiny

Gulasz wołowy z warzywami

Trzy dni temu Davida Gaboriaud przygotował pyszne Buddha bowl i wraz z marką Winiary rzucił mi ciekawe wyzwanie! Moim zadaniem jest przygotowanie pysznego obiadu z użyciem bulionu, ale aby zaoszczędzić…
Czytaj więcej

Tradycyjny tatar wołowy

Tatar to takie z dań które pierwsze znika ze stołu podczas imprez okolicznościowych. Czy u Was jest tak samo?  Aby tatar był najwyższej jakości warto kupić świeże najwyższej jakości mięso…
Czytaj więcej

Boeuf bourguignon

Słyszeliście o boeuf bourguignon? To francuskie danie znamy m.in. dzięki Julii Child. Dzięki dodatku wina potrawa nabiera wysublimowanego smaku, jest to jednak danie dość łagodne w smaku. Zastanawiacie się z czym go…
Czytaj więcej

Pasztet tradycyjny

Pasztet domowy można zrobić niemal z każdego rodzaju mięsa. Możesz wykorzystać do niego ugotowane mięsa z rosołu, lub kupić mięsa podane poniżej w przepisie i zrobić najbardziej tradycyjną wersję pasztetu.…
Czytaj więcej

Pierogi z mięsem

Te pierogi to idealne danie które może powstać kiedy gotujesz rosół. Możesz je zrobić tego samego dnia lub dnia następnego po ugotowaniu domowego rosołu, dzięki temu w pełni wykorzystasz składniki…
Czytaj więcej

Jak ugotować rosół – przepis

Dla tych z Was, którzy dopiero rozpoczynają swoją przygodę z gotowaniem, mam dziś przepis oraz garść wskazówek jak ugotować rosół. Zupa której nie doceniałam jako dziecko i polubiłam dopiero jako…
Czytaj więcej

Flaki – tradycyjny przepis

Zupa którą spotkacie chyba tylko w Polsce. A jak reagują na nią obcokrajowcy? Dobrze, dopóki nie dowiedzą się co zjadają. Ja flaki lubię od dzieciństwa, choć sama robię dość rzadko…
Czytaj więcej

Placek po węgiersku

Z mojego przepisu zawsze wam się uda. I to nie jest czcze gadanie, mój J. stwierdził że to najlepszy placek po węgiersku jaki jadł dotychczas. Nie był wcześniej zwolennikiem tego…
Czytaj więcej

Boeuf Strogonow

Zrobienie dobrego Boeuf Strogonow to sztuka, pomimo że danie nie jest trudne w przygotowaniu. Moją tajemnicę stanowią składniki, spotykane w niewielu przepisach, ale genialne uzupełniające smak tego dania. Są to:…
Czytaj więcej

Najlepszy domowy cheeseburger

Cheeseburger domowy to naprawdę pyszna sprawa, a do tego dokładnie wiemy co włożymy do środka. Jeśli choć raz zdecydujecie się na zrobienie cheeseburgera z mojego przepisu, zobaczycie jaka jest różnica…
Czytaj więcej

Tacos ze stekiem

Kuchnia meksykańska to zdecydowanie jedna z moich ulubionych. Pikantne papryczki i sosy, dużo warzyw, guacamole – ideał. Dziś połączyłam to wszystko w pysznych tacos ze stekiem. Jeśli lubicie dania kuchni…
Czytaj więcej

Wołowina duszona w ciemnym piwie

Ten gulasz wołowy wymaga czasu na przygotowanie, ale uwierzcie mi że warto. Z pewnością tak jak ja będziecie wracali do tego przepisu wielokrotnie. Jeśli macie akurat mięso wieprzowe też możecie skorzystać z…
Czytaj więcej