Mazurki robię raz w roku, tylko na święta Wielkanocne. Ale właśnie z tego powodu tak czekam na ich pieczenie i mazurkowe smaki, a ich jedzenie daje mi jeszcze więcej przyjemności.
Tym razem mam dla Ciebie pomysł na mini mazurki, małe okrągłe ciasta, idealne na jedną lub dwie porcje. Mój nowy przepis, który przeczytacie poniżej ma kilka pysznych warstw – orzechy i suszone żurawiny, lekko ciągnącą bezę oraz słony karmel w formie pysznej polewy. Do przygotowania spodów użyłam nowej mąki Basia Extra Wypiek, delikatnej, idealnej do Wielkanocnych wypieków. A jeśli poszukujecie ciekawych przepisów na pyszne wypieki oraz klasyczne dania z dodatkiem mąki, odwiedź stronę internetową mąki Basia.
MAZURKI ORZECHOWE
PRZYGOTOWANIE: 50 minut + przygotowanie solonego karmelu
Składniki:
– 1 puszka skondensowanego mleka słodzonego lub gotowej masy kajmakowej
– 250 g mąki Basia Extra Wypiek
– 130 g cukru pudru
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia
– 150 g zimnego masła
– 3 jajka rozmiar L + 1 białko
– 1 łyżka mąki ziemniaczanej
– 150 g orzechów (włoskie, migdały, nerkowce, dodatkowo możesz dodać suszoną żurawinę)
– płatki migdałów do ozdobienia
– 1/3 łyżeczki soli
Przygotowanie:
- KARMEL: Jeśli używasz gotowej masy kajmakowej, ciasto przygotujesz zdecydowanie szybciej. Potrzebujesz 3-4 łyżek kajmaku połączonych z 1/3 łyżeczki soli. Jeśli zdecydujesz się na samodzielne zrobienie kajmaku, gotuj puszkę skondensowanego mleka słodzonego w garnku wypełnionym wodą, przez około 2 godziny. Po ugotowaniu wystudź puszkę przez minimum 1 h zanim ją otworzysz.
- CIASTO MAZURKOWE: Mąkę Basia Extra Wypiek przesiej do dużej miski, dodaj żółtka z 3 jajek, 50 g cukru pudru i zimne masło pokrojone w mniejsze kawałki. Zagniataj ciasto rękami, rozcierając masło, a po kilku minutach zagniatania stworzysz jednolite ciasto.
- PIECZENIE SPODÓW: Nagrzej piekarnik do temperatury 180 st C. Ciasto możesz ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i upiec je w całości, lub podobnie jak ja wykorzystać obręcze do wykrawania, położyć je na blasze i wylepić środek ciastem, tworząc okrągłe niewielkie spody o wysokości około 1 cm. Piecz je w piekarniku przez 15 minut. Po wyjęciu z piekarnika obniż piekarnika temperaturę do 150 st C
- PRZYGOTOWANIE WARSTW: Posiekaj orzechy i żurawinę, ale nie bardzo drobno, muszą być wyczuwalne podczas jedzenia. 4 białka wlej do dużej miski i ubijaj aż staną się sztywne. Przygotuj 80 g cukru pudru i dodawaj po jednej łyżce cały czas miksując. Na koniec dodaj mąkę ziemniaczaną i krótko zmiksuj. Do miski z posiekanymi orzechami włóż 1/4 ubitych białek i delikatnie wymieszaj.
- SKŁADANIE WARSTW: Warstwy możesz składać z wykorzystaniem tej samej obręczy. Na upieczone spody włóż masę orzechową a na nią ubite białka. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 150 st C i piecz przez 20-25 minut.
- DEKOROWANIE: Kajmak zmieszaj z solą. Polej mazurki karmelem, posyp odrobiną płatków migdałowych i podawaj.
Smacznego!
*Przepis powstał we współpracy z marką mąka Basia
Pamiętaj o obserwowaniu mnie na Facebooku i Instagramie
FACEBOOK I INSTAGRAM