/Przepis powstał we współpracy reklamowej w ramach kampanii Moc Polskich Warzyw./
Pomidor to król lata, niezwykle słodki, dostępny w bardzo wielu odmianach. Mimo że pomidory dostępne są teraz w sprzedaży przez cały rok, to właśnie te letnie smakują wyjątkowo, a ich smak warto dodatkowo zamknąć w słoiczkach lub zamrozić.
Pomidor to owoc o ogromnym spektrum zastosowań w kuchni w prostych i pysznych przepisach. Jest niezastąpiony na surowo, idealnie nadaje się do pieczenia czy duszenia. Robimy też z niego pyszne soki i przeciery, a kwintesencją smaku jest ten w wersji suszonej, w którym skoncentruje się cały aromat owocu.
Pomidory zawierają około 94% wody, a w 100 g owoców jest tylko 19 kcal. Czy to nie brzmi jak idealny dietetyczny wybór? Pamiętaj też, że pomidor to bogate źródło likopenu – naturalnego barwnika z grupy karotenoidów. Likopen jest silnym przeciwutleniaczem, który opóźnia nasze starzenie, wspiera nasz układ sercowo-naczyniowy oraz zmniejsza ryzyko występowania nowotworów.
Odkryj Moc Polskich Warzyw na stronie www.mocpolskichwarzyw.pl
MAKARON Z PIECZONYMI POMIDORAMI
Przygotowanie: 20 minut
Porcje: 2 porcje
Składniki:
– 300 g gotowych pierożków tortellini
– 500 g świeżych pomidorów – większych lub mniejszych
– 4 łyżki oliwy extra vergine
– 2 łyżki octu balsamicznego
– 2-3 ząbki czosnku
– 1 łyżeczka oregano
– 1/2 łyżeczki płatków chilli
– sól i pieprz
– 2-3 łyżki śmietany 18%
– pół szklanki świeżych listków bazylii
– świeżo starty parmezan lub grana padano do podania
PRZYGOTOWANIE:
- Piekarnik rozgrzej do temperatury 200 st. C.
- Naczynie do zapiekania nasmaruj oliwą. Jeśli używasz małych pomidorków koktajlowych, możesz dodać je w całości, jeśli zaś masz większe owoce, pokrój je na ćwiartki lub na plastry grubości 2-3 cm.
- Pomidory polej pozostałą oliwą oraz octem balsamicznym. Dopraw suszonym oregano, solą i pieprzem i wstaw do rozgrzanego piekarnika. Piecz je przez około 20 minut, aż staną się miękkie. Po upieczeniu warto delikatnie pozbawić pomidory skórki, wystarczy zdjęć ją widelcem.
- Makaron ugotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu. Zachowaj pół szklanki wody z makaronu, będzie niezbędna przy przygotowaniu sosu.
- Czosnek drobno posiekaj. Na patelni rozgrzej 2 łyżki oliwy i dodaj upieczone pomidory. Chwilę podsmażaj, aż pomidory przybiorą postać sosu. Dodaj wtedy posiekany czosnek i podsmażaj minutę, po czym dodaj śmietanę, 1/3 szklanki wody pozostałej z makaronu i wymieszaj. Dopraw sos płatkami chilli i świeżymi listkami bazylii. Dorzuć do sosu ugotowany makaron i gotuj go na wolnym ogniu 1-2 minuty mieszając. W razie potrzeby możesz dodać jeszcze więcej wody, aby uzyskać idealną konsystencję i kremowość sosu.
- Makaron przekładaj na talerze. Dekoruj świeżymi listkami bazylii i posypuj parmezanem. Smacznego!
„Moc Polskich Warzyw” to kampania, która powstała z inicjatywy Zrzeszenia Producentów Papryki Rzeczypospolitej Polskiej. Obok ZPPRP, które koordynuje program, udział w kampanii biorą: Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw, Stowarzyszenie Producentów Pomidorów i Ogórków pod Osłonami, Stowarzyszenie Malinowy Król, Stowarzyszenie Branży Grzybów Uprawnych oraz Stowarzyszenie Czosnek Galicyjski. Kluczowym celem kampanii „Moc Polskich Warzyw” jest edukacja konsumentów na temat różnorodności polskich warzyw, ich właściwości zdrowotnych i odżywczych oraz roli w codziennej diecie. Kampania jest organizowana dzięki wsparciu ze środków finansowych Funduszu Promocji Owoców i Warzyw.